COOLTURA

Alexandru Belc debutează la Cannes cu primul film de lungmetraj. "Metronom" este povestea tinerilor pentru care muzica însemna libertate în vremea comunismului

Regizorul Alexandru Belc debutează în lungmetraj de ficţiune cu pelicula "Metronom", care participă anul acesta la Cannes în secţiunea "Un Certain Regard". E o poveste de iubire şi trădare între liceeni, în anii '70, pe fundalul regimului comunist. Premiera la noi în ţară va fi în toamnă.

20 Mai 2022, 17:50 (actualizat 28 Mai 2022, 00:01) Știrile TVR |

Alexandru Belc are emoții la Cannes săptămâna viitoare. Marți și miercuri vor fi proiecția filmului și conferință de presă. Spune că inițial a pornit la drum cu ideea de a face un documentar despre Cornel Chiriac şi emisiunea lui muzicală Metronom, reluată în anii '70 la Europa Liberă. A rezultat, însă, un film de ficțiune cu o poveste de dragoste a adolescenței în centru. Vedem o lume a tinerilor pentru care muzica însemna libertate în vremea comunismului.

Povestea de dragoste din film e și una a trădării. Pentru că tinerii care ascultau muzică la Europa Liberă și voiau să intre în contact cu realizatorul emisiunii muzicale sunt arestați după ce un coleg îi toarnă la Securitate. Delațiunea e prețul plătit pentru ca el și familia lui să poată pleca din țară.

În rolurile principale sunt Mara Bugarin, sora deja cunoscutei Ioana Bugarin, și Șerban Lazarovici, care-a jucat în "Tipograf Majuscul" al lui Radu Jude.

Cea mai puternică scenă din film îi aduce față în față pe tânăra Ana, interpretată de Mara Bugarin, și pe colonelul de securitate Biriș, jucat de Vlad Ivanov. E din nou un rol memorabil pentru Vlad Ivanov, care transmite cu subtilitate toate nuanțele presiunii exercitate asupra victimei sale, de la mimarea compasiunii la amenințare și violență.

Partea poetică a filmului ține de muzica anilor '70 și de felul în care tinerii din România o trăiau atunci, ca pe o experiență existențială eliberatoare. Regizorul Alexandru Belc spune că el însuși are un simț muzical acut, ceea ce l-a făcut să gândească muzica din film cu multă minuție.

Alexandru Belc are 42 de ani, a studiat regia de film la UNATC, după care a urmat şi un masterat în ştiinţe politice la Universitatea Bucureşti. A făcut până acum mai multe scurtmetraje și documentare, între care "Cinema, mon amour", un film care dezvăluie starea deplorabilă a a rețelei de cinematografe de la noi.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 35°C
IASI 36°C 35°C
CLUJ 36°C 36°C
CONSTANTA 30°C 28°C
CRAIOVA 36°C 35°C
BRASOV 33°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI