Alexandru Arșinel: "Pe scenă eu sunt vrăjitorul, fac Soarele și îl supun, eu știu că lumea nu e o scenă, dar omul pot să-l fac mai bun"

Era anul 1939 când Alexandru Arșinel venea pe lume în comuna Dolhasca, județul Suceava. Acolo și-a petrecut copilăria, iar în școală se pregătea să devină constructor. Un rol la o serbare i-a schimbat alegerea.

29 Septembrie 2022, 20:59 (actualizat 29 Septembrie 2022, 23:30) Știrile TVR |

După ce nu a reușit să intre la Facultatea de Construcții, Alexandru Arșinel s-a hotărât să devină actor.

În 1962 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, iar de atunci a început să își facă loc în inimile românilor.

Alexandru Arșinel iubea cu o poftă nemăsurată teatrul și arta. Nu a regretat niciun moment drumul pe care l-a ales.

În aproape 6 decenii a adunat sute de roluri în piese de teatru, filme, emisiuni de televiziune și teatru radiofonic.

Își găsea refugiul în muzică, pe care o lasă acum mai bogată cu o serie de albume și de interpretări memorabile.

În 1998, Alexandru Arșinel devenea directorul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din București, post la care a renunțat două decenii mai târziu, după moartea actriței Stela Popescu. Însă nu a renunțat nicio clipă să fie pe scenă. Pentru actorul Alexandru Arșinel, fiecare întâlnire cu publicul era un moment de fericire.

În ultimii ani, sănătatea lui Alexandru Arșinel a fost pusă la grea încercare. În 2013, actorul a fost supus unui transplant de rinichi. Patru ani mai târziu, a fost la un pas de un infarct miocardic, la nici o lună după moartea Stelei Popescu, cea care i-a fost colegă de scenă mai bine de trei decenii.

Alexandru Arșinel la emisiunea Pulsul zilei în ianuarie 2019: "Ea face parte și din ceea ce aș putea spune și nenorocirea mea. Pentru că mi-este foarte greu să apar pe scena și când ies să nu spun 'și acum Stela Popescu', mi-este foarte greu".

Nici 2021 nu a fost un an bun pentru sănătatea actorului. În aprilie, deși era vaccinat, Arșinel a fost diagnosticat cu COVID-19, boală care l-a ținut pe patul de spital 3 săptămâni.

În semn de apreciere pentru întreaga activitate artistică, Alexandru Arșinel a fost decorat în 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.

"Ăsta mi-a fost destinul, să fiu la dispoziția oamenilor, la tot ceea ce vor ei să gândească despre mine, chit că îmi convine sau nu-mi convine, chit că mă judecă din punct de vedere al unor lucruri mai mult sau mai puțin adevărate, sunt Arșinel, cu bunele și cu relele mele. Mai mult de atât nu mai pot să dau. Nu mai am timp".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI