Alexander Van der Bellen a fost reînvestit preşedinte al Austriei

Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen
26 ianuarie 2023, 15:27

În vârstă de 79 de ani, Van der Bellen a câştigat cu 56,7% din primul tur alegerile desfăşurate în octombrie, impunându-se uşor în faţa celorlalţi şase candidaţi şi beneficiind de sprijinul mai mult sau mai puţin explicit al tuturor formaţiunilor parlamentare, care nu au avut candidat propriu, cu excepţia formaţiunii de extremă-dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), ce îl acuză că face parte dintr-o elită politică deconectată de oameni şi că protejează actuala coaliţie formată din Verzi şi Partidul Popular (OeVP).

Van der Bellen, un politician progresist, liberal, pro-UE şi deschis faţă de primirea migranţilor, a câştigat şi scrutinul din 2016, în faţa candidatului conservator Norbert Hofer, un eurosceptic adversar al primirii migranţilor. Rezultatul strâns al acelor alegeri a evidenţiat polarizarea societăţii austriece în jurul acestor două orientări politice opuse, cea progresistă şi cea conservatoare.

În cei şase ani care au trecut de atunci, Austria, o ţară tradiţional stabilă politic, a schimbat cinci premieri. Scandalurile de corupţie în care au fost implicate Partidul Popular (OeVP) al actualului premier Karl Nehammer şi formaţiunea naţionalistă Partidul Libertăţii (FPOe) au provocat o serie de crize guvernamentale şi alegeri anticipate.

Tatăl său rus şi mama sa estonă au fugit din Rusia după revoluţia bolşevică din 1917. Născut la Viena în 1944, Van der Bellen a crescut în regiunea austriacă Tirol, are un doctorat în Economie şi a intrat în politică la vârsta de 50 de ani, ca deputat al Verzilor, partid pe care l-a condus până în anul 2008. Totuşi, el nu se încadrează în tiparul clasic al politicianului ecologist: nu a fost văzut niciodată mergând pe bicicletă şi a mărturisit că-i plac maşinile puternice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite