„Alertă pentru rachete” prin SMS. Taiwanul organizează un exerciţiu în caz de raid aerian pe fondul tensiunilor cu China

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
25 iulie 2022, 14:04

Sirenele au sunat alarma la ora locală 13:30 (05:30 GMT) pentru exerciţiile obligatorii de evacuare a oamenilor de pe străzi, activităţile oraşelor din nordul Taiwanului fiind practic întrerupte timp de 30 de minute.

Pe SMS a fost trimisă o „alertă pentru rachete”, prin care li se cerea oamenilor să se pună imediat la adăpost.

„Este necesar să facem pregătiri pentru cazul unui război”, a spus primarul Taipeiului, Ko Wen-je, într-un discurs, după ce a supervizat exerciţiile denumite ‘Wan An’, ceea ce în traducere înseamnă ‘pace eternă’.

China revendică Taiwanul, guvernat în mod democratic, ca teritoriu al său şi nu a exclus niciodată să preia controlul asupra insulei cu forţa. Taiwanul respinge pretenţia de suveranitate a Chinei asupra sa şi afirmă că o să-şi apere independenţa.

Invazia Rusiei în Ucraina a relansat dezbaterea în Taiwan despre cel mai bun mod de a reacţiona în cazul unui atac, pe fondul intensificării manevrelor militare chineze în jurul insulei.

„Avioane militare chineze hărţuiesc frecvent Taiwanul în ultimii ani şi odată cu declanşarea războiului ruso-ucrainean în februarie, aceste incidente ne-au amintit că trebuie să fim vigilenţi în timp de pace”, a spus Ko.

În Taipei, poliţia a ordonat vehiculelor să tragă pe dreapta, iar trecătorilor li s-a cerut să se adăpostească în timpul exerciţiului. De asemenea, magazinele şi restaurantele şi-au tras obloanele şi au stins luminile pentru a evita să devină o ţintă în cazul unui atac nocturn.

Pompierii au exersat stingerea unui incendiu declanşat de un atac cu rachete.

Sirenele au sunat 30 de minute mai târziu pentru a semnala încheierea exerciţiului.

Preocuparea privind intenţiile Chinei faţă de Taiwan a sporit tensiunile cu SUA care, chiar dacă nu recunosc insula ca ţară separată, sunt obligate de propria legislaţie să-i ofere mijloace de a se apăra.

China a lansat avertismente private severe administraţiei Biden, sugerând posibilitatea unui răspuns militar la o posibilă vizită în Taiwan în august a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a informat sâmbata Financial Times.

Exerciţii periodice de pregătire în caz de raid aerian sunt impuse prin lege în Taiwan.

Insula şi-a ridicat nivelul de alertă după invazia rusă în Ucraina, deşi nu a raportat nicio activitate militară chineză neobişnuită.

În alte zone ale Taiwanului vor fi efectute exerciţii similare în această săptămână. Exerciţiul nu s-a mai ţinut în ultimii doi ani din cauza pandemiei de COVID-19.

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a făcut din creşterea capacităţii de apărare a ţării prioritatea nr.1 şi a spus că numai locuitorii insulei pot să-şi decidă viitorul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă