„Alertă pentru rachete” prin SMS. Taiwanul organizează un exerciţiu în caz de raid aerian pe fondul tensiunilor cu China

Străzile s-au golit de lume luni, iar oamenilor li s-a ordonat să rămână în case în anumite zone ale Taiwanului, inclusiv în capitala Taipei, pentru un exerciţiu de reacţie în cazul unui raid aerian, în timp ce insula îşi intensifică pregătirile în eventualitatea unui posibil atac din partea Chinei, relatează Reuters.

25 Iulie 2022, 14:04 (actualizat 25 Iulie 2022, 14:17) Știrile TVR |
Foto: Unsplash

Sirenele au sunat alarma la ora locală 13:30 (05:30 GMT) pentru exerciţiile obligatorii de evacuare a oamenilor de pe străzi, activităţile oraşelor din nordul Taiwanului fiind practic întrerupte timp de 30 de minute.

Pe SMS a fost trimisă o "alertă pentru rachete", prin care li se cerea oamenilor să se pună imediat la adăpost.

"Este necesar să facem pregătiri pentru cazul unui război", a spus primarul Taipeiului, Ko Wen-je, într-un discurs, după ce a supervizat exerciţiile denumite 'Wan An', ceea ce în traducere înseamnă 'pace eternă'.

China revendică Taiwanul, guvernat în mod democratic, ca teritoriu al său şi nu a exclus niciodată să preia controlul asupra insulei cu forţa. Taiwanul respinge pretenţia de suveranitate a Chinei asupra sa şi afirmă că o să-şi apere independenţa.

Invazia Rusiei în Ucraina a relansat dezbaterea în Taiwan despre cel mai bun mod de a reacţiona în cazul unui atac, pe fondul intensificării manevrelor militare chineze în jurul insulei.

"Avioane militare chineze hărţuiesc frecvent Taiwanul în ultimii ani şi odată cu declanşarea războiului ruso-ucrainean în februarie, aceste incidente ne-au amintit că trebuie să fim vigilenţi în timp de pace", a spus Ko.

În Taipei, poliţia a ordonat vehiculelor să tragă pe dreapta, iar trecătorilor li s-a cerut să se adăpostească în timpul exerciţiului. De asemenea, magazinele şi restaurantele şi-au tras obloanele şi au stins luminile pentru a evita să devină o ţintă în cazul unui atac nocturn.

Pompierii au exersat stingerea unui incendiu declanşat de un atac cu rachete.

Sirenele au sunat 30 de minute mai târziu pentru a semnala încheierea exerciţiului.

Preocuparea privind intenţiile Chinei faţă de Taiwan a sporit tensiunile cu SUA care, chiar dacă nu recunosc insula ca ţară separată, sunt obligate de propria legislaţie să-i ofere mijloace de a se apăra.

China a lansat avertismente private severe administraţiei Biden, sugerând posibilitatea unui răspuns militar la o posibilă vizită în Taiwan în august a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a informat sâmbata Financial Times.

Exerciţii periodice de pregătire în caz de raid aerian sunt impuse prin lege în Taiwan.

Insula şi-a ridicat nivelul de alertă după invazia rusă în Ucraina, deşi nu a raportat nicio activitate militară chineză neobişnuită.

În alte zone ale Taiwanului vor fi efectute exerciţii similare în această săptămână. Exerciţiul nu s-a mai ţinut în ultimii doi ani din cauza pandemiei de COVID-19.

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a făcut din creşterea capacităţii de apărare a ţării prioritatea nr.1 şi a spus că numai locuitorii insulei pot să-şi decidă viitorul.

CUVINTE CHEIE
 
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI