Alertă pe Prut, în așteptarea viiturii. O tabără de sinistrați a fost instalată la Rădăuți Prut

Este stare de alertă pe Prut în așteptarea viiturii formate pe râu în Ucraina. Localitățile cele mai expuse rămân în continuare cele aflate în amonte de barajul de la Stanca-Costești, pregătit, după cum spun autoritățile, să preia viitura și să înlăture pericolul. O tabără de sinistrați a fost instalată la Rădăuți Prut.

25 Iunie 2020, 12:30 (actualizat 25 Iunie 2020, 14:43) |
Tabără de sinistrați la Rădăuți Prut
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Tabără de sinistrați, instalată la Rădăuți Prut

ISU Botoșani a anunțat, joi, că o tabără de sinistrați a fost instalată la Rădăuți Prut, în care ar putea fi cazați localnicii dacă se va impune evacuarea localităților, ca urmare a viiturii de pe râul Prut.

Potrivit ISU Botoșani, pompierii au avertizat încă de miercuri populația cu privire la viitura de pe râul Prut.

„La Rădăuți Prut a fost instalată și o tabără de sinistrați, în cazul în care se va impune evacuarea celor 40 de gospodarii, 32 în Rădăuți Prut cu 53 de persoane din care cinci copii și opt locuințe în Rediu cu 26 de persoane din care trei copii. Pompierii militari și voluntari au avertizat încă de ieri populația din casă în casă și au constatat că majoritatea înnoptează la rude încă de marți. Animalele au fost duse în locuri sigure, înca din cursul zilei de marți”, au transmis reprezentanții ISU Botoșani.

Potrivit acestora, la ora 13.30, râul Prut măsura la Oroftiana 812 cm, cu 162 cm peste cota de pericol, cu 4 cm mai puțin față de ora precedentă, iar la Rădăuți Prut 680 cm, cu 80 cm peste cota de pericol, în creștere cu opt cm față de ora precedentă.

Joi la prânz, cotele râului erau cu 40 de cm sub cota istorică din 2008

Situația era staționară  joi la prânz. Autoritățile județului Botoșani spun că, deocamdată, cotele râului sunt cu aproximativ 40 de centimetri sub cota istorică din 2008 la Oroftiana. Este însă alertă maximă pe toată lungimea Prutului de la intrarea în țară până la barajul de la Stânca Costești, pentru că viitura maximă formată în Ucraina în urma ploilor extrem de puternice din țară vecină este așteptată în această după amiază.

Prefectul județului Botoșani spune că sunt forte deja mobilizate în zonele expuse. La Baranca, prima localitate care ar putea fi afectată, au fost deja evacuate familiile care locuiesc în apropierea râului, iar la Rădăuți Prut s-a făcut un adevărat zid de apărare din saci de nisip la intrare. Dacă se va depăși cota istorică din 2008 și aici vor avea loc evacuări pentru a nu pune în pericol viața oamenilor.

Vom ști mai multe însă în partea doua a zilei, când se așteaptă date noi privind debitul Prutului. În 2008 când râul a ajuns la cota istorică de 867 de centimetri, peste 300 de gospodării au fost afectate de inundații, iar 30 de case au fost complet distruse de ape.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -2°C -1°C
IASI -3°C -6°C
CLUJ -7°C -7°C
CONSTANTA -3°C -1°C
CRAIOVA -1°C -1°C
BRASOV -7°C -7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI