Alertă pe Dunăre. Debitul fluviului ar putea atinge cotele de atenție în următoarele zile

17 martie 2018, 14:26

Conform prognozei hidrologilor, prin deversoarele Barajului de la Porțile de Fier I, în fiecare secundă trec nu mai puțin de nouă milioane de litri de apă. În așteptarea unei puternice unde de viitură, cei de la Porțile de Fier au golit controlat lacul de acumulare, astfel că la Orșova nivelul fluviului este cu aproape patru metri mai scăzut.

Până pe 22 martie fluviul va curg cu 10.000 de metri cubi pe secundă, cu aproape 4000 de metri cubi peste nivelul obișnuit în luna martie. Reprezentanții Apelor Române Mehedinți sunt pregătiți ca săptămâna viitoare să supraînalțe digurile în zonele cele mai expuse.

Ploile abundente prognozate pentru următoarea perioadă mai ales în vestul României nu aduc deloc vești bune. Debitul fluviului ar putea atinge din nou cote foarte periculoase, apropiate de cele din 2006, când localitatea Rast a fost complet acoperita de ape.

Traversarea cu bacul dinspre Galați spre Tulcea a fost blocată pentru 24 de ore

La Galați, nivelul Dunării a crescut în ultimele zile cu 80 de centimetri și se apropie de cota de atenție. 24 de ore, traversarea cu bacul dinspre Galați spre Tulcea a fost blocată din cauza unei macarale defecte care nu a reușit să ridice peste nivelul apei o pasarelă de acces.

O nava a preluat pasagerii, dar nu și mașinile. Pe malul opus, oamenii s-au urcat pe o pasarelă improvizată pe butoaie. Iar mărfurile au fost cărate ca pe timpuri, cu căruța.

Pentru mașini, singura cale de trecere peste Dunăre a fost la Brăila, cu un ocol de 35 de km. Șoferii de tir au rămas peste noapte pe malul Dunării.

O noua macara a fost adusă în jurul prânzului și traficul a fost reluat.

Cod galben de depășire a cotelor de apărare pe anumite sectoare ale Dunării, până la sfârșitul lunii martie

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis două atenţionări Cod galben de depăşire a cotelor de apărare pentru anumite sectoare ale Dunării, valabile până în data de 31 martie. „Având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se vor înregistra în continuare creşteri importante de debite şi niveluri pe sectorul românesc al Dunării (aval de S.H.E.N. Porţile de Fier), cu depăşirea Cotelor de apărare”, precizează institutul.

(w500) Avertizare

INHGA a instituit, pentru intervalul 17 martie, ora 6:00 – 31 martie, Cod galben pe Dunăre

  • sector aval Turnu Măgurele – Călăraşi (judeţele Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi)
  • sector aval Galaţi şi în Delta Dunării (judeţele Galaşi şi Tulcea)

– şi pentru intervalul 20 martie, ora 6:00 – 31 martie, ora 16:00 

  • sector aval de S.H.E.N. Porţile de Fier – Turnu Măgurele (judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman)
  • sector aval Călăraşi – Galaţi (judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Constanţa, Tulcea şi Galaţi).

Sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire, precizează Institutul Naţional de Hidrologie.

„Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi, respectiv, a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor”, se mai arată în comunicat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite