Alertă la nivel european. Ouăle contaminate cu Fipronil au ajuns în 9 țări europene

Scandalul ouălor contaminate s-a declanșat în Olanda săptămâna trecută și de atunci, evenimentele s-au rostogolit cu repeziciune. 9 țări europene au ajuns să aplice măsuri extreme: au retras aceste produse de pe rafturile magazinelor, le-au distrus, au declanșat campanii de informare a populației și s-a ajuns chiar la arestări. Joi seara, danezii au anunțat că pe teritoriul Danemarcei au fost vândute 20 de mii de tone de ouă contaminate. Fierte și curățate, ouăle au luat drumul bistrourilor, cafenelelor și localurilor unde se servește micul dejun.

10 August 2017, 23:24 (actualizat 10 August 2017, 23:30) |
$article.media.images[0].description
Ouă contaminate "

Olanda a descoperit ouăle contaminate cu Fipronil la un control de rutină. Proveneau dintr-o fermă care a fost imediat închisă. Dar au urmat analize care au confirmat prezența Fipronilului la alte zeci de ferme. Nu numai în Olanda, ci și în Belgia vecină.

Fipronil e un insecticide puternic, foarte toxic, interzis la animalele și păsările destinate consumului. Provoacă amețeală, greață, vărsături, și în cazul unui consum mai mare, pe termen îndelungat, poate vătăma grav organele interne. Cum a ajuns în ferme de păsări? Printr-o firmă olandeză, Chickfriend, care a încheiat mai multe contracte de deparazitare.

A fost deschisă o anchetă criminală în Olanda. Raiduri coordonate ale poliției au dus la arestarea a doi bărbați. Sunt suspectați că au legătură cu amestecarea Fipronilului în substanța clasică, din plante, folosită pentru combaterea puricilor, păduchilor și capușelor.

Din fermele contaminate, au plecat spre consumatorii europeni milioane de ouă. Au ajuns în lanțuri de supermarketuri din 8 țări europene, care s-au văzut nevoite acum să le retragă de pe rafturi. A fost emisă alertă la nivel european. Fiecărei țări i se cere să facă verificări stricte și să raporteze imediat orice caz descoperit.

Nu sunt verificate numai ouăle, ci și produsele derivate: paste, maioneză, dulciuri. Și carnea de pui e testată, deși până acum s-a descoperit Fipronil doar în unități cu găini outoare, care nu sunt destinate sacrificării. Cercetările sunt în plină desfășurare.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 17°C 20°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI