Alertă la Măldărești, județul Vâlcea. Ministrul Mediului susține că statul va plăti acoperirea gropii de gunoi cu pământ

Groapa cu otrăvuri din Vâlcea care arde de mai bine de o săptămână a pus în alertă autorităţile şi a semănat panică în rândul localnicilor. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, care a inspectat astăzi zona, susţine însă că nu se poate vorbi despre evacuarea oamenilor. Statul va aloca însă bani ca pământul să acopere cât mai repede sursa de poluare.

29 August 2017, 09:12 (actualizat 29 August 2017, 19:58) | Elena Aftene |
Alertă la groapa cu otrăvuri
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

 

Coşmarul în comuna Măldăreşti durează de 10 zile, de când groapa de gunoi s-a aprins, în condiţii deocamdată necunoscute.

Situaţia a ajuns acum în punctul culminant. Dar problemele durează de 10 ani, spun oamenii.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu: "Până la ora aceasta determinările făcute nu au înregistrat depăşiri în domeniul radioactivităţii. Transmit populaţiei din Măldăreşti că nu este problema de a fi puşi într-o situaţie în care să fie evacuaţi sau să li se întâmple alte nenorociri".

În următoarele zile, guvernul va aloca banii necesari, pentru ca groapa să fie acoperită cu pământ. Obligativitatea închiderii revine exclusiv firmei care deţine depozitul de deşeuri. De ieri, în zona afectată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a declarat starea de alertă.

 

 

ORA 14:00 În urma măsurătorilor care s-au efectuat marți dimineață s-a constatat că nu există depășiri ale nivelului optim de radiații, a transmis corespondentul TVR Andrei Marinaş, pentru Telejurnal.

Pompierii continuă să lucreze fără oprire pentru stingerea incendiului. Ei spuneau că încearcă să izoleze zona în care arde groapa de gunoi pentru că în imediata vecinătate a acesteia se află pădurea și situația s-ar putea agrava.

Singura modalitate în care se poate opri dezastrul de la Măldărești este acoperirea integrală cu pământ a gropii de gunoi, susțin autoritățile, însă pentru acest lucru este nevoie de foarte mulți bani. Primarul localității a solicitat resurse ministrului Mediului, Grațiela Gavrielescu.

VIDEO
Tensiune la Măldărești. Andrei Marinaș, pentru Telejurnal ora 13:00
ORA 13:00 Fumul gros a ajuns și în localitățile Horezu și Vaideeni. Apa din fântâni nu mai este sigură pentru a fi băută, transmite Telejurnalul. Coșmarul în comuna Măldărești durează de zece zile, de când groapa de gunoi s-a aprins, în condiții, deocamdată, necunoscute.

Situația a ajuns acum în punctul culminant. Dar problemele durează de 10 ani, spun oamenii.

Ministrul Mediului a venit să vadă personal situația

VIDEO
Ministrul Mediului, în inspecție la Măldărești. Corespondentul TVR Andrei Marinaș, ora 11:00
ORA 11:00 Atmosfera este foarte tensionată la Măldărești. În urmă cu două minute, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a parăsit zona. A fost o inspecție împreună cu mai mulți reprezentanți ai autoritățior cu competențe în sănătate și protecția mediului. A existat și o discuție cu proprietarul de gunoi care a venit la fața locului, în huiduielile populației, ale celor care au de suferit de pe urma acestei situații. A existat o discuție în contradictoriu între ministrul Mediului și administratorul gropii de gunoi, a transmis Andrei Marinaş, într-o Ediție Specială pe TVR1.

"Trăim un adevărat coșmar"

VIDEO
Stare de alertă în Vâlcea. Locuitorii din zonă spun că trăiesc un adevărat coșmar
ORA 10:00 "Penru noi, ultimele zile au fost un adevărat coșmar. Pur și simplu, ne-am trezit cu fumul în casă, peste noi. Am acasă un copil de 2 ani și unul de 14 ani, am o brătrână de 87 de ani care este cu afecțiuni cardiace și respiratorii. Trăim un adevărat coșmar. Stăm cu ușile închise, nu putem să mai scoatem copiii la plimbare", a declarat un locuitor din zonă pentru TVR.

 

Trei autospeciale și 15 pompieri încearcă să stingă incendiul de la groapa de gunoi

ORA 09:00 Corespondentul TVR Andrei Marinaş transmite în direct de la groapa de gunoi de la Măldărești. Sunt trei autospeciale și aproximativ 15 pompieri care încearcă și în această dimineață să lichideze incendiul.

"Ultimele nopți au fost groaznice pentru locuitorii din zonă. Fumul a fost foarte-foarte dens, foarte greu de respirat - a fost încărcat cu monoxid de carbon, cu oxid de azot, cu metale grele. S-a întins pe o suprafață de vreo 30 de km", a declarat consilierul local Costel Moța pentru TVR.

Numeroase persoane au ajuns la Spitalul din Horezu

VIDEO
Stare de alertă la Măldărești. Consilierul local Costel Moța, declarații pentru TVR
O echipă de la Protecția Mediului a ajuns, marți dimineață, la fața locului pentru a preleva probe pentru analiza calității aerului. În tot acest timp, numeroase persoane aflate în imediate apropiere a gropii de gunoi au ajuns la Spitalul Orășenesc Horezu.

"Deocamdată, sunt în stare bună (...) Sunt foarte multe persoane afectate de norul acesta de fum. Mai avem o persoană în vârstă în localitatea Oteșani, care este dependentă de un tub de oxigen la aceste ore", a mai declarat Costel Moța.

"Dezastru ecologic. Depozitul de deşeuri de la Măldăreşti, județul Vâlcea, arde de peste o săptămână"

Gunoiul arde mocnit în straturile din adâncime şi este întreţinut de gazele degajate de degradarea deşeurilor.

Este un dezastru ecologic, pentru că şi apa din fântânile oamenilor a fost afectată.

Groapa de gunoi de la Măldăreşti a fost închisă la mijlocul lunii iulie, pentru neconformitate, în condițiile în care administratorul depozitului a fost amendat de instituţiile de protecţie a mediului de mai multe ori, în ultimii ani, pentru numeroase nereguli.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 8°C
IASI 6°C 2°C
CLUJ 4°C 2°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI