Alertă la Institutul "Marius Nasta", după ce două persoane care au murit erau infectate cu o bacterie periculoasă

Se face anchetă epidemiologică la Institutul "Marius Nasta" din Bucureşti după ce doi pacienţi au murit în Secţia de terapie intensivă. Analizele au confirmat că au fost contaminaţi cu o bacterie periculoasă care a ajuns şi la alţi doi pacienţi internaţi tot la ATI. În secţie nu mai pot fi aduşi alţi bolnavi. Direcţia de Sănătate Publică aşteaptă rezultatul probelor prelevate din spital.

15 Februarie 2019, 20:53 |
Stare de alertă la Institutul Marius Nasta
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Primul semnal de alarmă a fost tras în urmă cu o săptămână de medicul epidemiolog al Institutului Marius Nasta. El a făcut mai multe teste și a reușit să confirme că în unitatea sanitară există o bacterie periculoasă. Imediat a fost anunţată Direcţia de Sănătate Publică.

Beatrice  Mahler,  managerul Institutului "Marius Nasta": "Am avut două decese în ultima săptămână şi în acest moment sunt două persoane infectate. Cele două persoane sunt tratate şi se respectă regulile de protecţie specială. Pentru toţi pacienţii au fost recoltate probe care sunt trimise la Institutul "Cantacuzino" pentru că este foarte important ca atunci când declarăm un focar de infecţie nosocomială să vedem dacă există legătură între cazuri."

Victimele sunt un bărbat de peste 80 de ani şi o femeie de 44 de ani. Ambii sufereau de boli grave. În acest moment, la terapie intensivă, alte două femei internate au diagnostic de confirmare cu acinetobacter. Primul bărbat care a murit se pare că a adus cu el bacteria dintr-un alt spital.

Vasile  Barbu,  preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: "Avem două decese care poate puteau fi evitate dacă cei care au colonizat pacientul raportau infecţiile nosocomiale. Aici este marea problemă. România nu poate controla, nu poate preveni şi nu poate controla infecţiile intraspitaliceşti pentru că nu se raportează corect."

Analizele probelor prelevate de cei de la Direcţia de Sănătate publică vor fi gata într-o săptămână. Până atunci, pe secţia de terapie intensivă A Institutului Marius Nasta nu se face nicio internare.

Acineto-bacter este o bacterie extrem de periculoasă şi rezistă la antibiotice. În cazul unei infectări fiecare secundă şi tratamentul potrivit pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: "Între infecţiile de spital este printre primele poziţii şi implică probleme serioase pentru că indiferent care e punctul de plecare,  când vorbim de infecţia de spital lucrurile pot să evolueze prost, în sensul că ajungem la o infecţie generalizată, practic vorbim de sepsis şi, în final, avem o afectare multiorgan."

În 2018, spitalele din judeţele Iaşi, Timiş, Cluj și Sibiu au raportat cele mai multe infecţii intraspitalicesti.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 8°C 10°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 9°C
CRAIOVA 10°C 9°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI