Alertă epidemiologică la graniţa de nord-est a României. În Ucraina au fost confirmate mai multe cazuri de difterie

12 noiembrie 2019, 18:30

Cazurile de difterie au fost descoperite în câteva regiuni din Ucraina, aflate la granița cu România. Astfel că medicii de familie din nordul țării au fost atenționați să acorde o atenție deosebită oricărei persoane care ar avea semnele acestei boli.

Acolo unde sunt suspiciuni se vor face investigații de laborator și se va reevalua și situația vaccinării. Copiii şi adolescenţii, nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet, vor fi imunizați de urgență.

În România nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din 1980.

Difteria este o boală a căilor respiratorii, contagioasă și extrem de gravă. Este controlată însă prin dozele de vaccin administrate corect în primii ani de viaţă. Imunizarea se face prin 5 doze de vaccin, iar ultima se administrează la 14 ani.

Ministerul Sănătăţii a cerut UNIFARM să demareze de urgenţă procedura de nevoi speciale pentru achiziţia de ser antidifteric, se precizează într-un comunicat transmis presei:

„Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, a dispus, încă din 1 noiembrie 2019, Direcțiilor de Sănătate Publică din județele Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea intensificarea activității de supraveghere a difteriei, urmare a comunicărilor identificate privind evoluția unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina.

De asemenea, Ministerul Sănătății a cerut INSP să distribuie prin direcțiile de sănătate publică tuturor medicilor de familie și unităților sanitare din județe definiția de caz pentru difterie, precum și obligația de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP județean, care va raporta cazul la INSP-CNSCBT și va demara ancheta epidemiologică.

Ministerul Sănătății a mai cerut direcțiilor de sănătate publică să evalueze de urgență situația acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel încât să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acțiuni de recuperare la vaccinare a copiilor. Reamintim că singura modalitate de prevenire a difteriei, o boală cu transmitere aerogenă și cu potențial mortal este vaccinarea specifică.

Ministerul Sănătății a cerut Companiei UNIFARM să demareze, de urgență, prin procedură de nevoi speciale, o achiziție de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situația apariției unor cazuri de îmbolnăvire”, se arată în comunicatul remis presei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite