Alertă de radiații în Australia de Vest, după ce a fost pierdută o capsulă radioactivă de mici dimensiuni, în timpul transportului

Alertă de radiații în Australia de Vest
Alertă de radiații în Australia de Vest
31 ianuarie 2023, 15:59

Capsula ar fi căzut dintr-un autotren care a efectuat o călătorie de 1.400 de kilometri de-a lungul statului Australia de Vest.

Incidentul a declanşat o alertă de radiaţii care vizează o zonă extinsă.

Departamentul de pompieri şi intervenţii de urgenţă a declarat luni că ar fi nevoie de cinci zile pentru a parcurgerea traseului autotrenului.

Marţi, departamentul a transmis că fuseseră deja efectuate căutări pe o distanţă de 660 de kilometri.

La intervenţie participă numeroase agenţii guvernamentale, inclusiv Departamentul de Apărare, poliţia, Agenţia australiană de protecţie împotriva radiaţiilor şi pentru securitate nucleară şi Organizaţia australiană pentru tehnologie nucleară şi ştiinţifică.

Capsula radioactivă, care făcea parte dintr-o jojă utilizată în industria minieră pentru măsurarea densităţii minereului de fier, fusese încredinţată de compania Rio Tinto contractantului SGS Australia pentru ambalare şi despachetare. Transportul a fost apoi subcontractat către firma de logistică Centurion.

Autorităţile suspectează că vibraţiile autotrenului au condus la slăbirea şuruburilor, ceea ce a cauzat căderea capsulei.

Potrivit Centurion, capsula s-a desprins din echipamentul aflat într-o ladă. Lada de transport şi paleţii au fost furnizaţi de SGS, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Centurion.

SGS nu a răspuns imediat unei solicitări formulate de Reuters de a comenta pe marginea acestui subiect.

Gigantul minier britanico-australian Rio Tinto şi-a cerut scuze, luni, după pierderea capsulei deosebit de radioactivă.

Autotrenul s-a deplasat de la mina Gudai-Darri a companiei Rio Tinto, în regiunea îndepărtată Kimberley din Australia de Vest, către o unitate de depozitare din suburbiile oraşului Perth.

Echipajele de intervenţie caută capsula de-a lungul autostrăzii Great Northern, precum şi în alte secţiuni de pe traseul autotrenului, cu echipamente specializate pentru detectarea radiaţiilor.

Capsula de culoare argintie, de 6 mm în diametru şi 8 mm lungime, utilizată în cadrul operaţiunilor miniere, conţine o substanţă radioactivă, Cesiu-137, care emite radiaţii echivalente cu zece radiografii pe oră.

Autorităţile sanitare au avertizat împotriva oricărei manipulări a acestui obiect susceptibil de a provoca arsuri sau sindromul iradierii acute şi au recomandat păstrarea unei distanţe de minimum cinci metri de capsulă.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite