Alertă de pestă porcină în vestul țării

29 ianuarie 2019, 19:00

Un bărbat din comuna timișeană Belinț a cumpărat 12 porci din comuna Giroc, de la un negustor care i-a adus din județul Arad. Niciun exemplar nu era însemnat și nu avea acte de la veterinar. Purceii erau bolnavi şi au început să moară unul după altul. Așa s-a confirmat focarul de pesta africană în județul Timiș.

Timp de 40 de zile, în comuna Belint și pe o rază de 10 km sunt interzise tranzacțiile cu animale. Aproape 20 de comune intră în zona de protecție. Până acum, în județul Timiș au murit 23 de porcine din cauza pestei, dar unii localnici nu au niciun stres.

Din același lot cu porcii morți în Belint au cumpărat animale și localnici din alte două comune din Timiş, Barna și Beba Veche. Şi aici se fac verificări dacă există pestă. Autorităţile vor, în primul rând, să combată vânzările ilegale de animale.

În Arad, autoritățile caută 16 cadavre ale unor porci, cel mai probabil abandonate pe un câmp. A fost deja depistat virusul pestei la 5 porci găsiţi morţi pe o stradă.

Porcii cu pestă care au ajuns la Arad făceau parte dintr-un lot mai mare adus ilegal din Bihor, judeţ unde există mai multe focare. Comercianții din măcelării spun că riscul nu vine de la ei, ci de la crescătorii neautorizaţi.

Virusul pestei porcine africane nu se transmite la om, dar răspândirea lui poate duce ladistrugerea exploataţiilor de suine. O altă boală transmisă prin consumul cărnii de porc netestată, de această dată periculoasă pentru om, este trichineloza.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă