Alertă în estul ţării, după apariţia unui caz de holeră pe Nistru, în Republica Moldova. Direcţiile de Sănătate Publică din Iași, Botoșani și Suceava au trimis recomandări atât pentru populație, cât și pentru medicii de familie.
În Iasi, Suceava și Botosani, judeţe de granită au fost adăpostiți temporar mii de refugiati. Medicii de familie au fost atenționați că trebuie să acorde multă atenție cazurilor suspecte.
Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP Iași: „Să se consume apă de băut numai din surse controlate autorizate, respectarea regulilor de igienă, consumul alimentelor, spălarea acestora cu apă din sursă controlată, evitarea scăldatului.”
Holera este o boală infecțioasă intestinală și contagioasă. Este cauzată de o bacterie și se transmite prin consumul de apă sau alimente contaminate.
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: „Una dintre cele mai grave afecțiuni infecto-contagioase, mortalitate de peste 85 la sută, se manifestă prin tulburări digestive, deshidratare importantă, evoluția fiind nefavorabilă într-un timp scurt, de aceea trebuie să ne prezentăm cît mai repede într-o unitate spitalicească.”
---
Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis o atenționare miercuri, 22 iunie, către populație și unitățile medicale din județ, după ce Republica Moldova a depistat microbul ce produce holeră în apă.
Astfel, autoritățile recomandă oamenilor:
DSP Suceava a sporit atenția la triajul epidemiologic în taberele de refugiați, verifică riguros respectarea regulilor igienico-sanitare din aceste tabere și a atenționat rețeaua medicală din teritoriu să anunțe imediat DSP despre orice caz de suspiciune. În astfel de cazuri se vor recolta probe biologice de la cazurile suspecte, pentru investigații de laborator.
Cibrionul de holeră a fost depistat în probe de apă pe plaja de la Vadul lui Vodă, de pe malul Nistrului. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției Sănătate de la Chișinău, Boris Gîlca.