Alertă de hepatită în comuna Roşcani, situată la 40 de kilometri de Iaşi

12 septembrie 2017, 13:36

Tinerei de 15 ani i s-a făcut rău sâmbătă, iar duminică a mers împreună cu mama la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi.

După un control amănunţit i s-a spus că este suspectă de hepatită şi luni a fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase pentru investigaţii suplimentare.

Vor fi investigați și cei patru frați ai fetei care ar fi putut lua boala. Medicul de familie a cerut internarea tuturor.

Cei mai mici dintre copii care au fost deja în prima zi la grădiniță, au fost duși cu salvările la spital.

Există suspiciunea că ar fi putut transmite virusul şi altor copii.

Oamenii din sat cred că fata cea mare a familiiei ar fi luat boala din căminul în care sta la liceul din Iaşi.

Dacă boala se confirmă la familia din Roşcani vor trebui investigate toate persoanele care au intrat în contact cu bolnava.

Boala mâinilor murdare se transmite prin apă şi alimente contaminate cu virusul hepatitei A şi prin contact direct cu persoana infectată, pe fondul igienei precare.

De doi ani, analizele cerute pentru intrarea la grădiniţă şi la şcoală nu mai sunt obligatorii.

Cele pentru hepatita A oricum nu erau prevăzute.

Un ordin comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii precizează că, pentru înscrierea în colectivitate, este nevoie de o adeverinţă medicală şi de avizul epidemiologic.

Noua adeverinţă, pe care o completează medicul de familie, se acordă doar la înscrierea într-un nou ciclu de învăţământ, nu în fiecare an. Medicul trebuie să examineze copilul înainte de a-i da undă verde pentru intrarea în colectivitate. Va cere analize suplimentare doar dacă observă semne de boală, scrie în ordinul miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii.

Statistica arată că toamna apar cele mai multe îmbolnăviri cu hepatita A, majoritatea la copii de până in 14 ani.

Ultimul bilanţ oficial e din 2015, când au fost înregistrate peste 5200 de cazuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite