Alertă de fraudă prin SMS prin care vi se pot fura datele personale sau bancare. Puteți raporta la [email protected] sau la numărul unic 1911

29 mai 2021, 17:39

Modul de operare al infractorilor este simplu, dar eficient: trimit SMS-uri în numele unor companii de curierat prin care anunţă utilizatorii că au primit un colet. Și îi invită să acceseze un link pentru a urmări statusul comenzii. În felul acesta, hackerii instalează o aplicație care le poate accesa date și parole, inclusiv ale cardurilor bancare. Mulţi utilizatori au făcut deja reclamaţii pentru că au primit asemenea texte. Printre ei, şi preotul Francisc Doboș.

“M-am trezit cu mesaje precum că aș primi un colet și primul mesaj venea de pe un număr din Țara Sfântă, din Israel. Știu că nu am cerut lumină de la Sfântul Mormânt prin curier, am cerut doar har de la Domnul și nu vine prin curier. Mai apoi, au venit alte patru mesaje la interval de două zile de la numere românești. Mi-am dat seama că este spam”, mărturisește preotul.

Autorităţile şi operatorii de internet şi de telefonie mobilă avertizează că fenomenul ia amploare. Infractorii îşi diversifică modalităţile de a înşela utilizatorii. Unele folosesc ca momeală şi alte tipuri de servicii.  Sunt, însă, câteva lucruri pe care le putem face ca să prevenim astfel de tentative.

În primul rând, nu deschideți niciodată link-uri sau fișiere primite din surse pe care nu le cunoașteți. Dacă, totuși, ați primit un astfel de SMS și ați dat click pe acel link, nu oferiți datele personale. Cel mai bine este să resetați complet telefonul, să reveniți la setările din fabrică, și după aceea să instalați un antivirus. Atenție, resetarea telefonului va șterge toate datele, inclusiv fotografiile și aplicațiile.

Specialiştii spun că este foarte important şi să contactăm autorităţile la numărul unic 1911 sau pe adresa de email [email protected].

Mihai Rotaru, CERT.RO: „De exemplu, acum este folosită ca momeală imaginea firmelor de curierat. Este posibil căaatacatorii, văzând că nu mai au ce să facă, pentru că s-a făcut diseminarea informaţiei deja în public şi toată lumea a dat ştiri în sensul ăsta, e posibil să folosească alt tip de momeală. De exemplu, avem acele scam-uri cu oferte promoţionale la diferite magazine. Este posibil să fie folosit şi scenariul respectiv”.

Numai că aceşti infractori sunt foarte greu de prins şi pedepsit. Rareori ajung să răspundă în faţa legii sau să returneze victimelor banii furaţi prin înşelătorie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă