Alertă alimentară în România. Gogoși, înghețată și chiftele cu oxid de etilenă

După înghețată și chiftelele cu oxid de etilenă, a venit rândul gogoșilor. Este o nouă alertă alimentară în România. Un lot important de gogoși a fost oprit în depozite, înainte de a ajunge la comercializare în marile magazine, după ce autoritățile au fost înștiințate că și aceste produse conțin oxid de etilenă.

05 August 2021, 18:24 (actualizat 05 August 2021, 19:39) Știrile TVR |

Autoritățile au descoperit câteva zeci de kilograme de gogoși cu probleme care ar fi trebuit să ajungă în marile magazine, însă în urma unei alerte alimentare primite din Franța tot lotul va fi distrus. La fel se va întâmpla și cu cele două tone de chiftele retrase cu o zi în urmă din depozitele unui supermarket. Între timp  tot mai multe supermarketuri de la noi anunță că retrag loturi întregi din anumite sortimente de înghețată.

Mihai Ponea, director general al Direcției Siguranța Alimentelor, ANSVSA:Acest oxid de etilenă este un dezinfectant. El are foarte multe utilizări: sterilizarea, dezinfectarea echipamentelor medicale. În proporție de 50%, este dezinfectantul pentru echipamente medicale”.

Oxidul de etilenă nu a fost descoperit direct în aceste produse retrase acum de la comercializare și distruse. Ci, pe lista de ingrediente a acestora, apare aditivul E 410 șI în cadrul acestui aditiv a fost detectat oxidul de etilenă.

„Pe timpul transportului, probabil, pentru a nu prinde mucegai, bacterii și alte lucruri, cei din țările terțe au dezinfectat această gumă de caruba cu oxid de etilenă, lucru interzis în Europa. Consumul a o sută, două sute de înghețate odată poate crea un efect pe termen lung, spun specialiștii, chiar cancerigen, chiar poate duce la infertilitate sau afecțiuni cardiace. De aceea, pe principiul precauției și pentru a nu exista niciun risc pentru consumator retragem și rechemăm aceste produse de pe piață”, explică Mihai Ponea.

Guma de caruba este un produs natural, obținut din arborele de roșcov. Însă oxidul de etilenă este un pesticid cancerigen interzis în Europa. În opinia specialiștilor, el a ajuns în produse făcute în Uniunea Europeană prin intermediul unor ingrediente aduse din afara spațiului european.

Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare: "În Europa nu e permisă această substanță. Asta nu înseamnă că dacă cineva a avut ghinionul să mănânce o înghețată de genul ăsta o să se întâmple ceva rău. Problema e de expunere, pe timp îndelungat, și de cantitate. De aceea s-a și retras de pe piață. Nu trebuie să ne speriem prea mult, bine că am fost anunțați, bine că știm despre ce e vorba, bine că se retrag de pe piață”.

Analizele făcute până acum, atât în România cât și în Europa, arată prezența unor cantități aproape nedetectabile de oxid de etilenă în alimente. Chiar și în astfel de situații alimentele se retrag de la comercializare și sunt ulterior distruse.

Oxidul de etilenă este necunoscut clienților, nu apare în lista de ingrediente, însă poate fi extrem de toxic pentru organism. Atenție însă, ca să se întâmple acest lucru este nevoie de anumite condiții și nu înseamnă că fiecare produs retras avea această problemă. Este complicat, dar este important să înțelegem ce se întâmplă ca să ne protejam. Ne ajută să facem acest lucru Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă-Toxicologie, în direct la TVR 2.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI