Aleksander Ceferin a fost reales în funcţia de preşedinte al UEFA

Aleksander Ceferin șeful UEFA / captura video
Aleksander Ceferin șeful UEFA / captura video
5 aprilie 2023, 13:34

„Înseamnă foarte mult pentru mine, este o mare onoare şi o mare responsabilitate”, a spus Ceferin imediat după ce a fost reales.

În vârstă de 55 de ani, Aleksander Ceferin a preluat conducerea forului fotbalist european în septembrie 2016, după suspendarea francezului Michel Platini, fiind reconfirmat în funcţie în 2019.

El a obţinut acum a obţinut al treilea său mandat de preşedinte al UEFA, având drept obiectiv declarat apărarea intereselor acestuia, unitatea, solidaritatea şi meritul sportiv.

De la preluarea funcţiei, în urma crizei care a declanşat dosarul de corupţie din cadrul FIFA, în 2015, Ceferin şi-a sporit în şapte ani autoritatea în Europa şi în fotbalul internaţional, cu acţiuni şi mesaje ferme împotriva „egoismului” pe care îl reprezintă Super Liga sau „condamnarea fermă a invaziei militare ruse în Ucraina”.

La aceasta s-au adăugat decizii imediate, una dintre acestea fiind mutarea ultimei finale a Ligii Campionilor de la Sankt Petersburg la Paris, la doar 24 de ore după intrarea armatei ruse în Ucraina. Trei zile mai târziu, Ceferin a rupt contractul cu Gazprom, compania energetică rusă de care UEFA era legată din 2014, iar cluburile şi echipele naţionale din Rusia şi Belarus au fost excluse din competiţiile europene.

Ceferin a dat dovadă de aceeaşi fermitate şi atunci când FIFA a avansat ideea derulării Cupei Mondiale din doi în doi ani, pe care preşedintele UEFA a descris-o drept „un proiect populist care ar distruge fotbalul” şi, mai ales, în cazul Super Ligii, o competiţie plănuită de marile cluburi europene, în frunte cu Real Madrid, FC Barcelona şi Juventus Torino, pe care le-a acuzat de „lăcomie, egoism şi narcisism”, notează Agerpres.

Născut pe 13 octombrie 1967 la Grosuplje, la aproximativ 20 km sud-est de Ljubljana, Aleksander Ceferin, fotbalist şi avocat de profesie, a venit al şaptelea preşedinte al UEFA la 14 septembrie 2016, în cadrul unor alegeri forţate de sancţionarea de către FIFA a francezului Michel Platini, care fusese reales pentru un al treilea mandat în fruntea UEFA în martie 2015. Platini a fost achitat vara trecută de justiţia elveţiană.

Ceferin l-a învins apoi pe olandezul Michel van Praag, cu 42 de voturi la 13, iar din poziţia sa discretă a devenit incontestabilă, fiind reales prin aclamaţie pe 7 februarie 2019.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

VIDEO. Un fotbalist a murit după ce a fost lovit de fulger pe teren

Ucraina completează grupa României la EURO 2024, după ce a învins Islanda