Aleksandar Vucici are șanse să câștige un nou mandat de președinte al Serbiei

2 aprilie 2022, 13:07

Președintele Aleksandar Vucic domină scena politica sârbă din 2012, când Partidul Progresist Sârb a reușit să formeze guvernul după alegerile prezidențiale și parlamentare. Acum 10 ani, Vucici a profitat de șansa de a reforma partidul, marginalizându-și oponenții politici atât din interiorul cât și din afara mișcării, reușind astfel să ajungă de la funcția de ministru al apărării la cea de președinte, după ce a condus guvernul de la Belgrad.

Este președintele Serbiei din 2017 și liderul partidului progresist. Pentru susținătorii săi, Vucici este cel care a adus ordine și investiții în țara răvășită după războaiele de secesiune. Criticii săi îl acuză pe politicianul de 52 de ani că prin măsurile sale autocratice controlează mass media, justiția și că a limitat spațiul de desfășurare a opoziției.

Vucici, un fost aliat al lui Slobodan Miloșeveici, acuzat de crime de război și genocid, a încercat să se distanțeze de trecutul său politic adoptând o orientare pro-europeană. Dar s-a uitat și spre est, spre Moscova. Războiul din Ucraina a prins Serbia că într-o menghină. Vucici a încercat să joace cartea neutralității, declarând că Belgradul sprijină integritatea teritorială a Ucrainei și votând rezoluția ONU prin care agresiunea Rusiei este condamnată. Dar a respins sancțiunile impuse de europeni Rusiei, invocând faptul că și rușii au făcut la fel în timpul războaielor din Balcani din anii 90. În lupta electorală pentru funcția supremă în stat mai sunt 7 candidați. Patru dintre ei provin din spectrul ultranaționalist sârb și sunt susținuți de criminali de război. Dintre cei 7, cele mai mari șanse le-ar avea Zdravko Ponos.

Zdravko Ponos, general în retragere, şi-a câştigat reputaţia de reformator al forţelor armate sârbe. Ponos reprezintă coaliţia Serbia Unită, principala forţă de opoziţie.

În paralel cu alegerile prezidenţiale, în Serbia au loc în aceeași zi şi alegeri legislative anticipate, precum şi alegeri locale parţiale, inclusiv în capitala Belgrad.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite