Alegerile parlamentare din Olanda – un prim test care va arăta încotro se îndreaptă Europa după Brexit

14 martie 2017, 18:19

În mod normal, Olanda este o poveste de succes. Ţara Lalelor a ieşit excelent din criză şi a avut chiar o creştere economică senzaţională. Dar, nu e suficient. Prosperitatea atrage, iar valul masiv de imigranţi din ultimii doi ai a creat probleme.

Dacă dreapta extremă, sub conducerea lui Geert Wilders, a jucat pe cartea naţionalistă, xenofobă şi anti-europeană, celelalte partide au fost obligate să împărtăşească ceva din discursul său. Olanda a devenit una dintre cele mai radicale ţări europene. Populismul şi euroscepticismul au devenit notele dominante în campania electorală.

Ton Schroor, consilier municipal: „Sper că, după alegeri, noul guvern va spune:  Este ridicol, hai să rezolvăm această problemă împreună şi să găsim o soluţie pentru aceşti oameni fără şansă”.

Cu Rusia lui Putin în ofensivă, cu incertitudinile administraţiei Trump, cu presiunea extraordinară a celei mai mari migraţii din istorie – şi cu reacţia pe măsură a populaţiei – Europa este la ora marilor întrebări. Iar Olanda este cea care poate da semnalul pentru ce se va întâmpla în Franţa şi Germania.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite