Alegerile de la Istanbul au fost câștigate de Opoziție. Victoria ar putea duce la anticipate

23 iunie 2019, 20:29

Scene de bucurie la Partidul Republican, de opoziție, unde mii de oameni au venit să-l felicite de Ekrem Imamoglu pentru victoria categorică împotriva rivalului său de la Partidul Justiției și Dezvoltării, al președintelui Erdogan.

La scrutinul de ieri, el a avut peste 775 de mii de voturi în plus faţă de candidatul partidului de guvernământ, fostul premier Binali Yildîrîm. Imamoglu a câştigat cu 54% din voturi. Prezenţa la vot a fost ca şi în martie, de aproape 85%. La scurt timp după anunţarea rezultatelor, preşedintele Recep Erdogan l-a felicitat pe Twitter pe învingător. Observatorii spun că înfrângerea este o lovitură pentru preşedintele Erdogan, şi el fost primar al Istanbulului, cel mai mare oraş din Turcia.

Ekrem Imamoglu, de la Partidul Republican de opoziție, a mai fost primar, însă doar 18 zile, după victoria din martie, când reușise să smulgă metropola – capitala financiară și culturală a Turciei – din mâinile partidului lui Erdogan.

Ekrem Imamoglu, candidatul opoziţiei: „Nu e doar un proces electoral pentru municipalitatea Istanbul. E o zi în care trebuie reparată nedreptatea suferită de acest popor la alegerile trecute.”

Pierderea Istanbulului, unde a fost primar în anii ’90, îl slăbește mult pe Erdogan în plan politic. De altfel, președintele a spus în repetate rânduri, de-a lungul timpului, că cine câștigă Istanbulul câștigă Turcia.

Victoria opoziției ar putea duce la alegeri generale anticipate.

Pe lângă uriașa miză politică, pentru partidul de guvernământ ar putea să mai apară o problemă: opoziția îi acuză de nereguli financiare pe apropiații lui Erdogan, care de ani de zile au pe mână un buget de cel puțin 3 miliarde și jumătate de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite