Premiere la alegerile din SUA. Diversitatea îşi spune cuvântul, de la aleşi de origine amerindiană la reprezentanţi ai comunităţii LGBTQ

Alegeri/SUA: Diversitatea îşi spune cuvântul de la aleşi de origine amerindiană la reprezentanţi ai comunităţii LGBTQ
Alegeri/SUA: Diversitatea îşi spune cuvântul de la aleşi de origine amerindiană la reprezentanţi ai comunităţii LGBTQ
9 noiembrie 2022, 14:23

Democrata Maura Healey a devenit prima guvernatoare declarat lesbiană din Statele Unite, câştigând în statul Massachusetts (nord-est).

Adresându-se comunităţii LTBTQ, Healey a declarat, după victorie: „Sper că în această seară aţi arătat că puteţi fi orice vreţi. În această seară aţi făcut ceva istoric”.

Şi în statul Vermont, la frontiera cu Canada, democrata Becca Balint a devenit prima femeie declarat lesbiană aleasă în Camera reprezentanţilor a acestui stat.

***

În Florida, „generaţia Z” – adolescenţii şi tinerii de azi – a dobândit un emisar în Camera reprezentanţilor, prin victoria democratului Maxwell Frost, în vârstă de 25 de ani.

„Am scris istorie pentru floridieni, pentru ‘ Gen Z ‘ şi pentru toţi cei care sunt convinşi că merităm un viitor mai bun”, a transmis acesta pe Twitter.

***

În statul New Hampshire (
nord-est), James Roesener a devenit primul bărbat transgender ales într-un legislativ local. Femei transgender au fost deja alese în ultimii ani.

„Persoanele transgender – şi în special bărbaţii transgender – rămân puternic subreprezentaţi în posturi cu responsabilitate publică la toate nivelurile, dar suntem încrezători că această victorie va încuraja numeroase persoane transgender să candideze”, a salutat o asociaţie a comunităţii LGBTQ care a contribuit la finanţarea campaniei lui Roesener, Victory Fund.

***

În două state ale SUA – Massachusetts şi Arkansas – cuplul executiv, adică guvernatorul şi adjunctul său, va fi integral feminin, ceea ce constituie iarăşi o premieră, potrivit institutului Center for American Women and Politics al Universităţii Rutgers.

***

Statul Maryland
, adiacent capitalei Washington, are pentru prima dată un guvernator de culoare, în persoana democratului Wes Moore, autor de succes şi bancher, în vârstă de 44 ani, care îi succede republicanului Larry Hogan.

În Arkansas, republicana Sarah Huckabee Sanders, în vârstă de 40 de ani, fostă purtătoare de cuvânt a lui Donald Trump la Casa Albă, a devenit prima femeie guvernator al acestui stat sudic conservator – post pe care l-a ocupat de altfel şi tatăl ei, Mike Huckabee, între 1996 şi 2007.

***

Republicanul Markwayne Mullin va deveni primul indigen care reprezintă statul Oklahoma în Senatul SUA, după aproape un secol, a consemnat dpa.

Potrivit proiecţiilor de după scrutinul de marţi, Mullin a învins-o pe candidata democrată Kendra Horn în cursa pentru succesiunea lui Jim Inhofe, republican, care şi-a anunţat retragerea, a transmis CNN.

Victoria constituie „cea mai mare onoare din viaţa mea şi un important câştig pentru ţară”, a asigurat Mullin pe Twitter.

Cetăţean al „Naţiunii Cherokee” (Cherokee Nation, cel mai mare dintre cele trei triburi recunoscute la nivel federal în SUA), Mullin, în vârstă de 45 de ani, a fost ales pentru prima dată în Camera reprezentanţilor a SUA în 2012 şi ulterior s-a aliniat politicilor fostului preşedinte Donald Trump, potrivit CNN.

El va fi primul senator Cherokee care reprezintă Oklahoma la nivel federal după plecarea lui Robert Owen din Congres, în 1925.

***

În Pennsylvania, democrata Summer Lee, în vârstă de 34 de ani, va deveni prima femeie de culoare aleasă în Congresul SUA, potrivit proiecţiilor CNN.

Ea urmează să-i succeadă reprezentantului democrat Mike Doyle, care se retrage, iar contracandidatul ei a fost republicanul Mike Doyle, a cărui coincidenţă de nume cu reprezentantul democrat a creat oarece confuzie, menţionează dpa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă