Alegeri regionale în Austria Inferioară. Partidul cancelarului Nehammer, rezultat catastrofal

Partidul cancelarului austriac a pierdut zece procente in alegerile regionale din Austria Inferioară, potrivit exit-pollului de la închiderea urnelor. A primit sub 40 la sută din voturi, o scădere istorică, ce va avea consecințe în construcția politică a guvernului federal.

29 Ianuarie 2023, 20:27 (actualizat 30 Ianuarie 2023, 00:23) Știrile TVR |

Partidul cancelarului Nehammer, OVP,  a pierdut mai bine de zece procente în alegerile locale din Austria Inferioară, desfășurate duminică, comparativ cu precedentele alegeri, din 2018. Este o lovitură puternică pentru Nehammer, care poate pierde conducerea partidului, după ce strategia lui antimigrație – inclusiv prin blocarea aderării României la Schengen – nu a dat rezultate.

Deși OVP rămâne cel mai mare partid, cu aproape 40%, scăderea față de alegerile anterioare este uriașă – de la 49,6% la 39,7% (potrivit exit poll-urilor). “O pierdere masivă de voturi”, care arată că Nehammer trebuie să plece de la conducerea partidului, comentează DerStandard.

O altă veste proastă este ascensiunea partidului de extremă dreapta, FPO, care urcă la peste 25% din voturi, o creștere istorică, aproape dublu față de 14% la precedentele alegeri. FPO devine astfel al doilea cel mai mare partid din Austria, în ciuda unui discurs rasist evident. Partidul Social Democrat (SPO) se clasează pe locul trei, cu 20,7% dintre voturile exprimate.

Miza alegerilor din Austria Inferioară este mare. Partidul lui Karl Nehammer a pierdut nu numai majoritatea în parlamentul regional, dar și locuri în guvernul regional, de la șase mai rămâne doar cu patru. Un minim istoric în regiunea care până acum era fieful partidului conservator OVP.

CINE ESTE KARL NEHAMMER

Intrat oficial în politică la doar 14 ani, despre cancelarul Austriei, Karl Nehammer se spune că a început de fapt cariera politică cu mult timp înainte de a se naște, relatează  g4media.ro.

Bunicii lui Karl Nehammer dețineau o măcelărie Purkersdorf, o localitate din apropierea Vienei, iar presa austriacă scrie că liderii ÖVP, precum însuși Leopold Kunschak, considerat întemeietorul Partidului Popular Austriac, obișnuiau să cumpere produse din carne de aici. De aici și afinitatea familiei Nehammer și a lui Karl pentru politică și mai ales pentru ÖVP.

Politicianul austriac s-a născut pe 18 octombrie 1972 la Viena și este cancelar al Republicii Austria de la sfârșitul anului 2021 și președinte executiv al partidului federal al Partidului Popular Austriac.

Nehammer a crescut într-o familie catolică și conservatoare din Viena și a fost implicat în campania electorală pentru ÖVP încă de la vârsta de 14 ani, conform biografiei sale.

În 1992 a absolvit liceul și apoi a servit ca voluntar un an în Forțele Armate austriece, înrolându-se în cele din urmă până în 1996 și obținând gradul de locotenent.

Din 1997, Nehmer a lucrat ca trainer de formare pentru ofițerii de informații pentru Ministerul Federal al Apărării și ca formator pentru comunicare strategică, printre altele pentru Institutul de Formare Profesională (BFI) și Academia Politică a ÖVP.

Timp de mulți ani, tatăl său, Karl Nehammer senior, a fost directorul general al LGV Frischgemüse Wien, o cooperativă comercială a 100 de companii de grădinărit din Viena și Austria Inferioară.

Mama lui, Grete Nehammer, era director general al unei asociații horticole de stat, care reprezenta interesele grădinarilor și florarilor vienezi.

Karl Nehammer a crescut la Viena, într-un district din apropierea palatului Schönbrunn.

Este membru al KÖStV Sonnberg Perchtoldsdorf, un corp de studenți catolici din cadrul Mittelschüler-Kartell-Verband (MKV)

Din 2012, Nehammer încheie activitatea de formator după ce a urmat un curs universitar de doi ani în domeniul comunicării politice.

În octombrie 2015, Nehammer a fost numit secretar general adjunct și purtător de cuvânt al organizației federale a Uniunii Muncitorilor Austrieci (ÖAAB), asociația sindicală a ÖVP.

A devenit secretar general al ÖAAB în 2016 și a deținut această funcție până în ianuarie 2018.

La alegerile federale din 2017, Nehammer a fost ales ca reprezentant al Vienei, iar în timpul formării ulterioare a guvernului, a fost membru al echipei de negociere a ÖVP în domeniul apărării.

La 8 noiembrie, a fost ales vicepreședinte al grupului parlamentar al ÖVP și a fost numit purtător de cuvânt. În 2018 devine secretar general al ÖVP.

Nehammer a fost numit ministru de Interne în cel de-al doilea guvern Kurz, iar sub conducerea sa, guvernul austriac a depus la mijlocul anului 2020 acuzații împotriva unei persoane care mărturisise că a spionat pentru serviciile secrete ale Turciei.

A fost unul dintre cei trei manageri publici de criză în timpul pandemiei COVID-19, fiind responsabil pentru aplicarea închiderilor restricțiilor. Este considerat un susținător puternic al politicii de refugiați a lui Sebastian Kurz.

În politica de imigrație, Karl Nehammer, în calitate de ministru de interne, a implementat cursul restrictiv pe care ÖVP îl urmărește de mulți ani. Ministrul de interne a rămas ferm fidel liniilor sale chiar și în cazurile care au fost foarte mediatizate de mass-media, cum ar fi deportarea a trei eleve în Georgia și Armenia, un caz despre care s-a scris în Austria, anul trecut.

Nehammer s-a dovedit inflexibil în 2021 în decizia de a deporta o familie care nu a obținut dreptul legal de a locui în Austria. Prinse în această situație erau și trei fete care, chiar dacă s-au integrat în Austria, una dintre ele fiind chiar născută pe teritoriul austriac, s-a luat decizia deportării. Decizia a rămas fermă în ciuda presiunii politice și publice încheiate cu proteste și petiții semnate de colegii de școală ai fetelor.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI