ALEGERI PREZIDENȚIALE ÎN SUA Joe Biden, dat câștigător în Wisconsin și Michigan. Trump contestă în instanță votul din 5 state și cere oprirea numărării voturilor

5 noiembrie 2020, 20:32

Urmăriți AICI proiecțiile CNN

Urmăriți AICI proiecțiile Fox News

În timp ce numărarea voturilor este încă departe de a fi încheiată presa americană l-a dat câștigător pe Joe Biden în două state importante, Wisconsin și Michigan, și care îl duc tot mai aproape de a câștiga președinția. Candidatul democrat rămâne optimist, dar precaut.

JOE BIDEN, candidat democrat: „Este clar că vom câştiga în suficiente state pentru a aduna cele 270 de voturi electorale pentru a câştiga preşedinţia. Nu sunt aici să mă declar câştigător. Dar sunt aici să vă spun că atunci când se va încheia numărătoarea, cred că vom fi învingători.”

Mai multe zeci de susținători zgomotoși ai președintelui Trump au încercat la Detroit să oprească numărarea voturilor la scurt timp după ce echipa republicanului a cerut acest lucru în instanță. Și nu este singurul stat unde republicanii acuza fraude electorale.

ERIC TRUMP, fiul preşedintelui: „Ne-am consultat cu avocații şi vom acţiona în instanţă situaţia din Pennsylvania. Este păcat că trebuie să facem asta, este ultimul lucru pe care ni-l dorim, pe care şi-l doreşte tata, dar ne confruntăm cu o corupţie endemică.”

RUDY GIULIANI, avocatul lui Donald Trump: „Niciun singur republican nu a văzut acele voturi trimise prin poştă. Ar putea să fie voturi de pe Marte, din punctul nostru de vedere, sau de la Partidul Democrat. Joe Biden putea să voteze de 50 de ori, sau de 5 mii de ori. Voturi aduse de nu ştiu unde. Philadelphia, din nefericire, are reputaţia că aici se comit fraude electorale.”

Wisconsin, Georgia și Nevada sunt alte trei state unde avocații președintelui contestă numărarea voturilor întârziate și trimise prin poștă, iar susținători ai președintelui au ieșit să-și facă vocea auzită.

De cealaltă parte, în zeci de orașe mii de oameni cer exact opusul, adică numărarea tuturor voturilor exprimate, indiferent cum și când au fost înregistrate. Majoritatea demonstranților sunt anti-Trump, susținători ai mișcării Black Lives Matter și, pe lângă cerințele electorale, și-au reluat și mesajele anti-rasism și împotriva poliției.

La New York, cel puțin 50 de persoane au fost arestate în cursul nopții.

NOAPTEA AMERICANĂ – Desfășurarea votului AICI

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite