Alegeri prezidențiale în Franța. Estimări EXIT POLL: Emmanuel Macron și Marine Le Pen, în turul II. Ediție specială TVR 1

23 aprilie 2017, 08:49

ACTUALIZARE 22.06 Declarații Marine Le Pen: „Avem un rezultat istoric și pe umerii mei apasă acum o responsabilitate uriașă: să apăr națiunea franceză, să garantez unitatea, securitatea, cultura, prosperitatea și independența ei. De asemenea acesta e un act de mândrie al francezilor, un popor care își ridică fruntea, care e sigur de valorile sale și care are încredere în viitor„.

Declarația integrală, în GALERIA VIDEO

Centristul Emmanuel Macron a declarat pentru AFP că „astăzi, s-a deschis o nouă pagină a vieţii politice franceze”.

„Francezii şi-au exprimat dorinţa de înnoire. Logica noastră până la alegerile legislative este de a ne asigura un sprijin cât mai larg”, a declarat fostul ministru al Economiei.

ACTUALIZARE 22.03 Fillon și-a recunoscut înfrângerea cu toată sinceritatea, transmite Mihaela Antoche.

ACTUALIZARE 21.35 „Pentru viața politică franceză este o mare, mare surpriză, chiar un cutremur”, a declarat în exclusivitate pentru TVR directorul publicației L’Observateur, Matthieu Croissandeau.

El a constatat că 3 francezi din 4 nu au votat pentru niciunul din partidele care au guvernat țara timp de 50 de ani.

ACTUALIZARE 21:28 Candidatul socialist a făcut apel la electoratul său să voteze Macron pe 7 mai, la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pentru a înfrânge Frontul Național.

ACTUALIZARE 21.00 Ediție specială În mare parte, urnele s-au închis. Potrivit primelor exit poll-uri, Emmanuel Macron se situează pe primul loc, cu 23,7%, iar Marine Le Pen pe 2, cu 22%, transmite Mihaela Antoche.

Jean-Luc Mélenchon și François Fillon ar fi obținut 19,5%, la egalitate.

Benoît Hamon, candidatul socialiştilor, are doar 6,5%.

ACTUALIZARE Telejurnal 19:00 Întreaga zi a fost presărată de un mare entuziasm, transmite Mihaela Antoche, corespondent TVR la Paris.

Aproape 70% dintre francezi s-au prezentat deja la urne.

ACTUALIZARE 18:27 Rata de participare în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa atingea 69,42% duminică la orele locale 17:00 (15:00 GMT), potrivit Ministerului de Interne francez, citat de AFP și Agerpres.

Centristul Emmanuel Macron şi lidera forţelor de extremă dreapta Marine Le Pen conduc în exit-poll-uri în primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit postului de radio şi televiziune de limbă franceză din Belgia RTBF.

ACTUALIZARE 15:15 Francois Hollande, preşedintele Franţei aflat la sfârşit de mandat, i-a îndemnat pe alegătorii francezi să ‘arate că democraţia este mai puternică decât orice’.

ACTUALIZARE 13:30 Ministerul de Interne francez a anunţat că prezenţa la urne până la ora locală 12.00 la primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică este de 28,54%.

Dintre cei 47 de milioane de alegători francezi înregistrați, sub un milion trăiesc în teritoriile din Pacificul de Sud, din America de Sud și din Caraibe sau în America de Nord.

Alegătorii din Polinezia Franceză, Guadelupa, Martinica și Guyana Franceză și cetățenii francezi cu reședința în Canada și în Statele Unite au început să voteze de sâmbătă.

Cetățenii sunt așteptați la urne în intervalul 08:00 (06: 00 GMT) 19:00 (17:00 GMT). În unele oraşe mari, secţiile de votare vor rămâne deschise până la ora locală 20:00 (18:00 GMT).

11 pentru Palatul Elysee

11 candidaţi s-au înscris în cursa pentru Palatul Elysee. Cu programele lor electorale au încercat să-i convingă pe alegători că merită să fie în fruntea statului.

Francois Fillon este conservatorul aflat în centrul unui scandal de corupţie şi a fost pus oficial sub acuzare pentru deturnare de fonduri.

Benoît Hamon, candidatul socialiştilor, propune francezilor un program centrat pe combaterea şomajului şi vrea reducerea săptămânii de lucru.

Emmanuel Macron, candidat independent, are un proiect care vizează educaţia, sănătatea şi reînnoirea democraţiei.

Populista Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional, promite ieşirea Franţei din Uniunea Europeană, din zona euro.

Jean Luc Melenchon, liderul formaţiunii Franţa Nespusă, reprezintă stânga radicală.

În cursă s-au mai înscris Philippe Poutou, Nicolas Dupont-Aignan, Nathalie Arthaud, Jean Lassalle, Francois Asselineau, Jacques Cheminade.

Măsurile de securitate au fost sporite, în contextul atacurilor din ultima perioadă. 50.000 de militari, jandarmi şi poliţişti vor supraveghea secţiile de votare, sediile de campanie ale candidaţilor şi alegătorii în ziua votului. Sunt sprijiniţi de 7.000 de militari din cadrul operaţiunii Sentinelle (desfăşuraţi în permanenţă pe teritoriul naţional după atacurile jihadiste din ianuarie 2015 din Paris).

Este pentru prima dată în istoria celei de-a V-a Republici când un scrutin prezidenţial se desfăşoară într-un regim de stare de urgenţă, instaurat după atentatele din 13 noiembrie 2015.

Al doilea tur al prezidențialelor va avea loc pe 7 mai.

Sistemul de vot în Franța. Atribuțiile președintelui

Franţa este o Republică semiprezidenţială, o formă de guvernământ în care atât preşedintele cât şi prim ministrul sunt participanţi activi la administraţia statului. Guvernul este desemnat de preşedinte, votat de parlament şi răspunde în faţa preşedintelui care îl poate şi demite printr-o moţiune de cenzură.

Alegerile prezidenţiale din Franta se desfăşoară în două tururi, daca niciunul dintre candidaţi nu obţine majoritatea absolută din primul tur.

Mandatul preşedintelui francez este de 5 ani. Potrivit Constituţiei, un preşedinte nu poate avea mai mult de două mandate.

Învestirea celui de-al optulea președinte al celei de-a V-a Republici va avea loc pe 14 mai, când  se încheie mandatul socialistului Francois Hollande.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite