Alegeri prezidențiale în Franța: Emmanuel Macron are peste 66% din voturile valabile. Ce urmează după alegeri

8 mai 2017, 08:49

Emmanuel Macron nu va avea un mandat uşor, în condiţiile în care ţara se află sub stare de urgenţă, iar societatea e mai divizată ca oricând. Mihaela Antoche, corespondentul TVR la Paris, vine cu detalii.

S-a înregistrat un record de 11,5% voturi albe sau anulate, iar proporția celor care nu s-au prezentat la urne a fost de 25,38% din electorat, de asemenea aproape de un record, transmite Reuters din sursa oficială menționată.

Candidatul de centru a învins-o detașat, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pe reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen.

Duminică seară au fost și proteste pentru că rezultatul votului nu a mulțumit pe toată lumea: peste 140 de persoane au fost interpelate de poliție, iar nouă au rămas în arestul poliției.

Ce urmează după alegeri ?

În prima zi după alegerile prezidențiale, câștigătorul Emmanuel Macron a avut o agendă încărcată. Francois Hollande și Emmanuel Macron s-au întâlnit la Arcul de Triumf pentru a depune flori și pentru a păstra un moment de reculegere la monumentul soldatului necunoscut.

Miercuri Consiliul legislativ va legifera de facto și de jure că el este următorul președinte, care pentru cinci ani va face politica internă și internațională de la Palatul Élysée.

Sâmbătă 13 mai sau duminică 14 mai se va face predarea-primirea de putere, apoi Emmanuel Macron va trebui să spună numele premierului. Așadar are la dispoziție foarte puțin timp pentru a forma Guvernul.

Urmează legislativele, în luna iunie, în două tururi de scrutin – un moment foarte important pentru formațiunea sa En Marche, pentru că este o formațiune nouă, nu are listele complete și va trebui să le completeze foarte repede.

Este posibil să asistăm la o coabitare cu partidele istorice sau ce a mai rămas din ele: republicanii sau socialiștii, a transmis Mihaela Antoche, de la Paris.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Carnea de pui din Ucraina a devenit sperietoarea crescătorilor europeni

Surse: 5.000 de posturi deblocate în Sănătate