Alegeri prezidențiale în Brazilia: Lula de Silva îşi păstrează avansul confortabil faţă de Bolsonaro

Luiz Ignacio Lula da Silva și Jair Bolsonaro
Luiz Ignacio Lula da Silva și Jair Bolsonaro
30 septembrie 2022, 08:02

Potrivit institutului Datafolha, Lula de Silva a primit 48% din intenţiile de vot, faţă de 47% în urmă cu o săptămână, iar Bolsonaro a progresat şi el cu un punct, la 34%.

Cei doi favoriţi şi-au mărit avantajul faţă de locul al treilea, Ciro Gomes (centru stânga), care a scăzut de la 7% la 6%, iar Simone Tebet (centru dreapta) a rămas stabilă la 5%.

Lula, care a guvernat deja Brazilia din 2003 până în 2010, poate fi ales pentru al treilea mandat din primul tur dacă obţine mai mult de 50% din voturile exprimate (fără nule sau albe).

Potrivit numărătorii Datafolha, este creditat chiar cu 50% din aceste intenţii de vot exprimate, ca în urmă cu o săptămână, faţă de 36% pentru preşedintele de extremă dreapta (35% în ultimul sondaj).

Acest scor al fostului preşedinte de stânga rămâne în marja de eroare a sondajului (+ sau – 2 puncte procentuale), lăsând să planeze incertitudinea privind desfăşurarea celui de-al doilea tur la 30 octombrie.

În turul al doilea, Lula da Silva ar câştiga cu 54% din voturi, faţă de 39% pentru Bolsonaro, potrivit Datafolha.

„Este dificil să faci vreo predicţie (dacă Lula va câştiga sau nu primul tur), chiar dacă sondajele îi oferă un avantaj confortabil”, a declarat pentru AFP Jairo Nicolau, politolog la Fundaţia Getulio Vargas.

Acest sondaj de opinie a fost realizat pe un eşantion de 6.800 de respondenţi, mai mulţi decât pentru precedentele, iar un sondaj final va fi publicat de Datafolha sâmbătă.

Într-un sondaj publicat luni de institutul Ipec, Lula a obţinut 52% din voturile exprimate, faţă de 34% pentru Bolsonaro, mai scrie AFP.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite