Alegeri prezidențiale 2019 | Premiere la urne, proceduri, drepturile cetățenilor

Duminică ne alegem președintele pentru următorii 5 ani. Alegerile prezidențiale înregistrează mai multe premiere. Urnele rămân deschise chiar și până la miezul nopții, ca să poată vota toți oamenii aflați la rând. Românii din străinătate pot vota pe parcursul a trei zile! Și tot pentru prima dată, diaspora alege președintele României și prin corespondență. Votul este liber și secret. Adolescenții care împlinesc 18 ani în ziua votării pot să își exercite pentru prima dată dreptul la vot - un drept garantat cetățenilor prin Constituție!

09 Noiembrie 2019, 19:36 (actualizat 09 Noiembrie 2019, 21:13) Știrile TVR |
Alegeri pentru președintele României
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

UNDE VOTĂM?

Alegătorii care se află în localitatea de domiciliu pot vota doar la secția de votare arondată în funcție de adresa din buletin. Cei care nu sunt acasă pot merge la orice altă secție.

Persoanele cu mobilitate redusă trebuie să aleagă una care să le asigure accesul în clădire.

CÂND VOTĂM?

Votarea începe duminică la ora 07.00 și se încheie la 21.00.

Cei care se vor afla la ora 21.00 la sediul secţiei de votare sau la rând pot să îşi exercite dreptul de vot până cel târziu la ora 23.59.

ACTUL DE IDENTITATE

Pentru a vă exprima opțiunea de vot, aveți nevoie de un act de identitate valabil. Dacă aveți domiciliul în străinătate, dar vă aflați duminică în România, puteți folosi pașaportul.

După prezentarea actului de identitate și primirea ștampilei, intrați neînsoțiți în cabina de votare, iar după ce ați pus ștampila pe candidatul preferat introduceți buletinul în urnă.

URNA SPECIALĂ

Pentru alegătorii care nu se pot deplasa din motive de boală, e ultima zi în care pot solicita Biroului Electoral Central o urnă mobilă.

Românii din străinătate aleg pentru prima dată președintele României prin corespondență. Pentru primul tur, procedura s-a și încheiat.

O altă noutate este triplarea numărului secțiilor de votare față de acum 5 ani. Cele din străinătate s-au deschis vineri și se închid duminică, după ce votează și ultimul alegător aflat la rând.

Putem şti în orice moment care este prezenţa la vot! Datele sunt culese prin sistemul informatic de monitorizare pus la punct de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale și transmise in timp real. Sunt prevenite astfel si eventuale tentative de vot multiplu.

Președintele este ales cu majoritatea voturilor alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.

În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi clasați.

Al doilea tur de scrutin ar urma să aibă loc pe 24 noiembrie în România, iar pentru românii din străinătate pe 22, 23 și 24 noimebrie 2019.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 25°C 21°C
CONSTANTA 22°C 25°C
CRAIOVA 22°C 24°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI