Scrutinul prezidențial a început, în diaspora, în noaptea de joi spre vineri. Primele secții de votare s-au deschis în Noua Zeelandă. I-au urmat românii din Australia care au mers la vot. Vă reamintim că, în premieră, românii din afara țării au la dispoziție trei zile pentru a-și exprima dreptul de vot.
Lista secțiilor de votare din străinătate:
Votul pentru președintele României este în desfășurare în străinătate. Românii plecați pot vota vineri, sâmbătă și duminică - la cele 835 de secții de vot deschise din Melbourne până în Los Angeles.
Este o premieră absolută. Pentru a se evita aglomerația din anii trecuți, când zeci de mii de oameni au stat în stradă, ore întregi, ca să poată vota, acum, alegerile prezidențiale se desfășoară într-un interval de trei zile, iar numărul secțiilor de vot este mult mai mare.
A vorbit despre această premieră electorală la Tema Zilei președintele Autorității Electorale Permanente, Florin Mitulețu Buică.
Ministerul român de Externe îi sfătuiește pe românii din străinătate să facă tot posibilul să voteze astăzi sau mâine și să nu lase pe duminică - ultima zi.
Românii din Franța au venit să voteze imediat ce s-au deschis urnele.
La Paris, românii au fost surprinși de organizare și cred că ideea votului în mai multe secții și timp de mai multe zile e o idee foarte bună.
Votul se desfășoară fără incidente în Spania, unde numărul de secții este triplu față de ultimul scrutin.
Majoritatea secțiilor din Spania au fost înființate în centre culturale, misiuni diplomatice și alte spații facilitate de autoritățile spaniole.
În Belgia trăiește o comunitate de peste o sută de mii de români, dintre care peste 30 de mii locuiesc în zona capitalei Bruxelles. Această densitate mare a făcut ca la toate celelalte tururi de scrutin să se creeze cozi imense la vot. Acum, situația s-a mai schimbat.
Explicația constă în faptul că, fiind vineri, zi lucrătoare, majoritatea românilor angajați la instituțiile europene din zonă au preferat să meargă să voteze pentru a scăpa de o grijă în weekend.
Cetățenii români din Republica Moldova au venit la vot cu speranța că viitorul președinte al României va contribui tot mai mult la apropierea celor două state.
ACTUALIZARE Urnele s-au deschis și în Franța. 50 de secții sunt de această dată aici, un număr record, a precizat Mihaela Antoche pentru Telejurnal 14.00.
În regiunea pariziană, cei care vor să voteze sunt așteptați în 20 de secții.
ACTUALIZARE Secţiile din Italia, Spania, Franţa şi Germania au fost deschise.
Puţin după ora 13.00, peste 7.000 de români figurează că au votat pe liste suplimentare.
ACTUALIZARE În Belgia, votul la început la ora 13.00, ora României. 23 de secții de vot au fost organizate pe teritoriul acestui stat, un număr triplu față de alegerile europarlamentare. Numai în Bruxelles sunt 16 secții, a preciat Lucian Pîrvoiu pentru Telejurnal TVR 2.
ACTUALIZARE. Cetăţenii români din Republica Moldova pot merge la cele 37 de secţii de vot pentru alegerile prezidenţiale de vineri, de la ora 12:00. La alegerile pentru Preşedintele României, cetăţenii români pot vota la 37 de secţii de votare deschise în Republica Moldova. Pentru primul tur de scrutin se va putea vota în zilele de 8, 9, 10 noiembrie 2019, iar pentru al doilea tur de scrutin – în zilele de votare 22, 23 şi 24 noiembrie 2019.
ACTUALIZARE MAE a anunțat, vineri, că au mai fost deschise secții de votare în: Australia, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud și China, Filipine, la ora 9.00, ora României, votul fiind în curs de desfășurare în 24 de secții de votare organizate în străinătate.
”Votul la alegerile pentru desemnarea Președintelui României a început în străinătate, vineri, 8 noiembrie, la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora 01.00, ora României (ora 12.00 ora locală), la secția de votare nr. 17, cea mai îndepărtată secție de votare organizată în afara granițelor României. Următoarele secții de votare au fost deschise în Australia, Japonia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Filipine, Republica Indonezia, Vietnam, Regatul Thailandei, Malaysia, Singapore, Kazahstan, Sri Lanka, India, Pakistan, Turkmenistan”, arată MAE într-un comunicat de presă.
ACTUALIZARE La secţiile de votare din afara României organizate pentru alegerile prezidențiale au votat vineri până la 07:00 ora României 130 de alegători. Aceștia şi-au exprimat dreptul de vot la secţii de votare din Noua Zeelandă, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, China, Malaezia şi Singapore.
Cinci dintre cele 6 secţii de vot din Australia s-au deschis vineri la ora locală 12:00 (03:00 ora României) la Canberra, Melbourne, Sydney, Brisbane şi Adelaide. Secţia din Perth este pe un fus orar diferit.
Vineri dimineață se deschide şi secţia de votare organizată la Ambasada României la Tokyo, singura din Japonia.
Secțiile din diaspora sunt deschise astfel: vineri între ora locală 12.00 şi ora locală 21.00, iar sâmbătă şi duminică între ora locală 07.00 şi ora locală 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59.
Cele mai multe secţii de votare pentru români sunt în Spania - 143, în 99 de localităţi.
O parte au fost deschise în hoteluri, centre culturale, centre comerciale sau, de exemplu, în Guissona, în "Aventura Park", un spaţiu dedicat evenimentelor pentru copii. În Madrid, Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat organizarea a 9 secţii de votare.
În Italia au fost aprobate 142 de secţii de votare, dintre care 5 la Roma, împărţite la ambasadă, consulat, respectiv Institutul Cultural Român. La Milano, pe lista AEP figurează 3 secţii de votare, toate pe Via Oglio 20, unde este o şcoală.
În Germania, AEP a aprobat 79 de secţii de votare, iar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 72, dintre care 18 sunt la Londra. Printre spaţiile în care va exista o secţie de votare, în Londra, se numără şi restaurantul "Dracula".
Românii din Franţa pot vota la prezidenţiale în una dintre cele 50 de secţii aprobate de AEP.
Cinci dintre aceste secţii sunt în Paris. Toate cele trei secţii de votare stabilite pentru românii din Marsilia sunt în hoteluri, potrivit listei publicate de Autoritatea Electorală Permanentă.
Pe lângă cei îşi pot exprima opţiunea la urnă, 43.003 români au ales să voteze prin corespondenţă, potrivit portalului oficial www.votstrainatate.ro.
Ordinea pe buletinele de vot este următoarea: Klaus Iohannis - Partidul Naţional Liberal, Theodor Paleologu - Partidul Mişcarea Populară, Dan Barna - Alianţa USR-PLUS, Kelemen Hunor - Uniunea Democrată Maghiară din România, Viorica Dăncilă - Partidul Social Democrat, Cătălin Ivan - Alternativa pentru Demnitate Naţională, Ninel Peia - Partidul Neamul Românesc, Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie, John-Ion Banu - Partidul Naţiunea Română, Mircea Diaconu - Alianţa UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici - independent, Ramona-Ioana Bruynseels - Partidul Puterii Umaniste, Viorel Cataramă - Dreapta Liberală, Alexandru Cumpănaşu - independent.
În eventualitatea unui al doilea tur, românii din diaspora pot vota potrivit aceluiaşi orar ca în primul tur, în zilele de 22, 23 şi 24 noiembrie.