Alegeri prezidențiale 2019 | A doua zi de vot pentru românii din străinătate. Prezență importantă la urne în Italia, Marea Britanie, Germania, Spania

Numărul românilor care au mers la urne în străinătate a fost în creștere sâmbătă. Până acum, la cele 835 de secții din diaspora s-au prezentat peste 236 de mii de români. Este pentru prima dată în istoria electorală a României când românii din străinătate au la dispoziție două zile în plus pentru a vota. Se reduce astfel riscul aglomerației și al cozilor interminabile din anii trecuți.

09 Noiembrie 2019, 11:34 (actualizat 09 Noiembrie 2019, 21:07) |
A doua zi de vot pentru românii din străinătate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Prezența în timp real aici

Lista secțiilor de votare din străinătate

În Italia, numeroși români au trecut sâmbătă pragul secțiilor de vot. De altfel, Italia este pe primul loc în privința ratei de participare.

Oamenii sunt foarte mulțumiți de organizare și își amintesc cu groază cum, în 2014, au stat în stradă ore întregi pentru a putea vota.

Atmosferă relaxată și la secțiile de vot din Germania. Mai mulți alegători au povestit pentru TVR că nu există presiune și stres. Singurul punct negativ este vremea capricioasă.

Marea Britanie este aproape la egalitate cu Italia în privința numărului de votanți. De vineri până sâmbătă după-amiază, s-au prezentat la urne peste 26 de mii de români.

Românii din Spania sunt, deocamdată, pe locul 4 în privința prezenței la vot, între țările europene care au comunități românești importante.

În Franța se votează în ritm alert la cele 50 de secții - 20 în Paris și regiunea pariziană și încă 30 în alte orașe din Franța și în Monaco.

La alegerile prezidențiale din acest an, la ambasada noastră din Azerbaidjan e agitație mai mare ca niciodată.

În Federația Rusă, la ambasada din Moscova, la consulatele generale ale țării noastre din Sankt Petersburg și Rostov pe Don s-a deschis câte o secție de votare. Dar, așa cum era de așteptat, prezența e redusă.

__________________________

ACTUALIZARE Peste 285.000 de alegători au votat în străinătate până la ora 21.00, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

259.889 de alegători au votat pe liste suplimentare, iar 25.189 au transmis votul prin corespondență.

ACTUALIZARE "Cea de-a doua zi a votului în străinătate pentru alegerea Preşedintelui României continuă în 816 secţii de votare din Asia, Europa, Africa şi America. La ora 17.00 (ora României) 187.671 de cetăţeni români îşi exercitaseră dreptul de vot la secţia de votare", a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Până la ora 18.00 au votat peste 207.000 de români.

ACTUALIZARE Până la ora 17.00 au votat 213.155 de alegători în străinătate, din care 187.966 pe liste suplimentare, iar 25.189 prin corespondență, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

ACTUALIZARE Potrivit Biroului Electoral Central, până la ora 16.00 au votat la secţiile deschise în străinătate 169.702 persoane. Prin corespondență și-au exprimat opțiunea 25.189 de alegători.

Cele mai multe voturi, respectiv 30.080, s-au înregistrat la cele 142 de secţii de votare din Italia. În Marea Britanie au votat 29.181 români la cele 72 de secţii de votare. În Germania s-au prezentat deja la urne 26.254 de persoane. Peste 4 mii de români care trăiesc în Germania au votat prin corespondenţă.

În Spania s-au înregistrat 21.178 de voturi, în Belgia 7.412 voturi, în Austria 5.389.

La o singură secţie din Chişinău s-au înregistrat 1.628 de voturi.

ACTUALIZARE La Ambasada României din Chișinău a votat sâmbătă și premierul Maia Sandu, care are cetățenie română, a precizat jurnalistul TVR Moldova Irina Mihailici. La fel și ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Andrei Năstase.

ACTUALIZARE Peste 150.000 de români care trăiesc sau se află în străinătate au votat până sâmbătă la prânz pentru alegerea președintelui țării, inclusiv prin procedura votului prin corespondență.

O prezență importantă la vot după prima zi se înregistrează în Republica Moldova, Marea Britanie și Germania. Procesul se desfășoară fără probleme până acum.

"Până la ora asta, la Berlin au votat peste 750 de cetățeni români. Puhoiul, totuși, este aşteptat să vină duminică, mâine. Dar e atât de bine organizat totul în interiorul acestor secţii de votare, încât sunt convins că nu vom mai asista la scenele penibile, în văzul tuturor oamenilor din Europa, pe care le-am văzut de atâtea ori", a transmis Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle, pentru Telejurnal 14.00.

O prezență constantă la vot se înregistrează încă de vineri în Franța. La Paris, românii au fost surprinși de organizare și cred că ideea votului timp de mai multe zile este  foarte bună.

Mihaela Antoche, corespondent TVR la Paris: "Este a doua zi de vot și pentru românii din Franța. Ei pot alege să voteze într-una din cele 50 de secții de votare deschise pe întreg teritoriul Hexagonului. Secțiile de votare se închid în această seară la orele 21.00, iar votul continuă și mâine".

Până sâmbătă la amiază, nu a venit nimeni să voteze la secțiile deschise în Coreea de Nord și Sudan, iar o prezență redusă se înregistrează în secțiile organizate în mai multe țări din Africa, dar și în Ucraina și Federația Rusă.

ACTUALIZARE "Votul la alegerile pentru desemnarea Preşedintelui României continuă sâmbătă. La ora 10,00 (ora României) erau deja deschise 776 de secţii de votare, până la această oră un total de 88.044 de cetăţeni români exercitându-şi dreptul de vot", a precizat MAE într-un comunicat transmis Agerpres.

"Votul în cadrul celor 835 de secţii organizate în străinătate a început vineri, iar cetăţenii români din străinătate pot în continuare să îşi exercite dreptul de vot la acest scrutin astăzi şi mâine, în intervalul 7,00 - 21,00", a menţionat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români aflaţi în străinătate pe durata alegerilor prezidenţiale de a se prezenta la vot pe durata ambelor zile pentru a evita eventuale aglomerări în cursul zilei de duminică.

Cetăţenii românii din străinătate au putut vota vineri între ora locală 12,00 şi ora locală 21,00, iar duminică urnele vor fi deschise între ora locală 7,00 şi ora locală 21,00. Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei aflaţi la rând în afara sediului secţiei pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23,59.

Până vineri la ora 23,00 la secţiile din străinătate au votat 77.130 de cetăţeni români, conform datelor furnizate de Biroul Electoral Central.

SPANIA

Cele mai multe secţii sunt în Spania, 143, în 99 de localităţi. În Madrid, Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat organizarea a nouă secţii de votare.

ITALIA

În Italia au fost aprobate 142 de secţii de votare, dintre care cinci la Roma, împărţite la Ambasadă, Consulat, respectiv Institutul Cultural Român. La Milano, pe lista AEP figurează trei secţii de votare, toate pe Via Oglio 20, unde este o şcoală.

GERMANIA

În Germania, AEP a aprobat 79 de secţii de votare, iar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 72, dintre care 18 sunt la Londra.

FRANŢA

Românii din Franţa pot vota la prezidenţiale într-una dintre cele 50 de secţii aprobate de AEP. Cinci dintre aceste secţii sunt în Paris.

Pe lângă cei care îşi vor exprima opţiunea la urne, 41.003 români au ales să voteze prin corespondenţă, potrivit portalului oficial www.votstrainatate.ro.

Secțiile din diaspora sunt deschise astfel:

Sâmbătă şi duminică între ora locală 07.00 şi ora locală 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23.59.

Ordinea pe buletinele de vot este următoarea:

Klaus Iohannis - Partidul Naţional Liberal, Theodor Paleologu - Partidul Mişcarea Populară, Dan Barna - Alianţa USR-PLUS, Kelemen Hunor - Uniunea Democrată Maghiară din România, Viorica Dăncilă - Partidul Social Democrat, Cătălin Ivan - Alternativa pentru Demnitate Naţională, Ninel Peia - Partidul Neamul Românesc, Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie, John-Ion Banu - Partidul Naţiunea Română, Mircea Diaconu - Alianţa UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici - independent, Ramona-Ioana Bruynseels - Partidul Puterii Umaniste, Viorel Cataramă - Dreapta Liberală, Alexandru Cumpănaşu - independent.

În eventualitatea unui al doilea tur, românii din diaspora pot vota potrivit aceluiaşi orar ca în primul tur, în zilele de 22, 23 şi 24 noiembrie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 9°C 6°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 9°C 13°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 8°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI