ALEGERI PARLAMENTARE | PSD este pe primul loc, dar are nevoie de aliați pentru majoritate. Președintele Iohannis va convoca partidele la discuții

7 decembrie 2020, 19:24

PSD a obținut aproape o treime dintre voturile românilor, arată rezultatele parțiale. Este urmat de PNL, cu aproximativ 25% și USR-PLUS, cu 15 la sută. Își face loc în Parlament și Alianța pentru Unirea Românilor, cu aproximativ 8 la sută din voturi. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România intră în parlament cu mai puțin de 7 la sută, după cum arată rezultatele parțiale. PMP și Pro România nu trec însă de pragul electoral de 5 la sută și rămân pe dinafară.

În mijlocul acestui tablou conturat de votul românilor, social-democrații revendică victoria și vor să preia guvernarea. Au deja o lista cu propuneri pentru funcția de prim-ministru. Alexandru Rafila este o variantă, spunea liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Dar totul va fi discutat mai întâi în forurile de conducere ale partidului, după ce vor fi anunțate rezultatele finale.

Aseară, liberalii și-au revendicat victoria imediat după închiderea urnelor, prin vocea președintelui lor, Ludovic Orban. Acesta era la acea oră propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru în noul guvern. În această seară, însă, a anunțat că își depunde mandatul

USR PLUS vor să își asume guvernarea alături de PNL și UDMR. Dacian Cioloș e gata să preia și funcția de premier dacă președintele Klaus Iohannis îi va propune.

Și UDMR e pregătită să intre la guvernare.

Alianța pentru Unirea Românilor, care se declara naționalistă și radicală îl propune premier pe Călin Georgescu expert în dezvoltare durabilă și fost reprezentant al României la ONU.

După anunțarea rezultatelor finale și după ce Biroul Electoral Central atribuie mandatele, validarea finală vine de la Curtea Constituțională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite