Alegeri parlamentare în Republica Moldova, concomitent cu un referendum pe tema reducerii numărului de deputați. Linii telefonice speciale pentru semnalarea neregulilor

24 februarie 2019, 07:03

Secțiile de vot s-au deschis la ora 7.00 și s-au închis la 21.00. Cetăţenii din Republica Moldova au fost chemați la urne să aleagă, pentru un mandat de 4 ani, 101 deputaţi în Parlamentul unicameral. Tot duminică a avut loc și un referendum consultativ, privind micşorarea numărului deputaţilor şi caracterul mandatului acestora. Peste 4.000 de observatori au venit pentru supravegherea desfășurării întregului proces electoral.

ACTUALIZARE Până la închiderea urnelor, au votat 49% din alegătorii înregistraţi, adică peste 1,4 milioane de cetăţeni. Conform datelor reflectate de către Comisia Electorală Centrală, 53,22% dintre votanţi sunt femei şi 46,68% bărbaţi. Cei mai activi au fost alegătorii cu vârstele cuprinse între 56 şi 70 de ani (31,83%), urmaţi de cei care au între 41 şi 55 de ani (25,60%). Doar 8,46% dintre votanţii sunt tinerii cu vârsta de 18-25 de ani, iar alegătorii ce au vârsta de 71+ sunt 8,47%, transmite TVR Moldova. Datele vor continua să se actualizeze pentru că vin rezultate de la secții din diaspora dar și de la secțiile din Nistoreni și Bălți. Rezultatele preliminare vor fi prezentate luni, la ora 12.00, de Comisia Electorală Centrală.

ACTUALIZARE Telejurnal Până la ora 20.00 au votat peste 48 la sută dintre cetățenii înscriși pe liste, adică peste 1 400 000 de oameni, transmite Ileana Pîrgaru de la TVR Moldova. Au fost mai multe incidente. Comisia Electorală Centrală a fost sesizată în privința coruperii alegătorilor. Partidul Socialiștilor este acuzat că ar fi oferit câte 20 de dolari cetățenilor din regiunea transnistreană pentru a vota în favoarea PSRM. Iar liderul blocului electoral ACUM este acuzat că și-ar fi făcut campanie chiar în interiorul secției de vot, fapt interzis de legislația electorală.

ACTUALIZARE Telejurnal Până la ora 14.00, la urne s-au prezentat peste 31% din alegători, adică aproximativ 900 de mii de persoane din aproape 3 milioane de cetățeni cu drept de vot.

Cea mai activă categorie de vârstă este cea cuprinsă între 56 și 70 de ani, a precizat Mihaela Ursu, corespondent TVR Moldova. Tinerii s-au prezentat la urne doar în proporție de 7%.

În străinătate votaseră peste 34 de mii de persoane.

Comisia Electorală Centrală a primit deja mai multe sesizări. Patru dintre ele au fost făcute de Partidul Democrat din Moldova. O sesizare o privește pe Maia Sandu. Democrații o acuză că ar fi făcut campanie electorală împotriva referendumului consultativ, deși nu este înregistrat în calitate de candidat pentru referendum, a precizat Mihaela Ursu.

O altă sesizare privește Partidul Socialiștilor. Democrații îi acuză că ar fi dat bani alegătorilor din stânga Nistrului pentru a vota.

Pentru prima dată, scrutinul se desfăşoară în baza unui sistem mixt – proporţional şi majoritar – într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale.

  • În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi, în baza votului reprezentării proporţionale
  • În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi, în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Alegătorii primesc în secții 4 buletine de vot.

Pe două își vor alege deputații, iar pe celelalte două vor trebui să răspundă la întrebările unui referendum consultativ.

Astfel, cu unul dintre buletine cetăţenii vor vota partidele politice şi blocul electoral. În cursa electorală, s-au înscris oficial 15 concurenţi electorali:

1. Partidul Democrat din Moldova
2. Blocul electoral „ACUM Platforma DA şi PAS”
3. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova
4. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova
5. Partidul „Şor”
6. Mişcarea Populară Antimafie
7. Partidul Nostru
8. Partidul Naţional Liberal
9. Partidul Voinţa Poporului
10. Partidul Regiunilor din Moldova
11. Partidul „Democraţia Acasă”
12. Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда”
13. Partidul „Patria”
14. Partidul Verde Ecologist
15. Partidul Liberal.

Lupta procentelor se dă între PSRM – Partidul Socialiştilor, Partidul Democrat şi Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” – o alianță politică între două partide pro-europene și anti-oligarhice.

Pentru a intra în Parlament, partidele trebuie să depăşească pragul electoral de 6%, iar blocurile electorale 8%.

Cu al doilea buletin vor fi votaţi candidaţii independenţi sau candidaţii desemnaţi de formaţiunile politice, care corespund circumscripţiei uninominale unde votează alegătorul.

Cetățenii cu drept de vot vor trebui să spună astăzi și dacă sunt de acord să fie redus numărul de deputați de la 101 la 61.

Cu al patrulea buletin se va vota dacă poporul va putea revoca deputatul din funcţia deţinută.

Buletinele de vot pentru alegerile parlamentare în circumscripţiile uninominale au lungimi diferite, în funcţie de numărul de candidaţi în circumscripţii.

Cel mai scurt buletin de vot pentru alegerile parlamentare în circumscripţii uninominale îl au alegătorii din circumscripţia nr.4 Râşcani – 140mm*143 mm (patru candidaţi), iar cele mai lungi – alegătorii din circumscripţiile uninominale nr.50-51 – 140mm*341 mm (cîte 13 candidaţi).

Ambele scrutine sunt monitorizate de 3.412 observatori naţionali, din partea a 20 de organizaţii. Comisia Electorală Centrală a acreditat 776 de observatori internaţionali din partea a 58 de instituţii internaţionale.

170 de observatori sunt responsabili cu monitorizarea procesului electoral în secţiile de votare constituite în afara ţării.

Cetățenii moldoveni din diaspora care au acte de identitate expirate nu vor mai putea să își exercite dreptul de vot.

Secții de vot deschise pe teritoriul României

(w500) Secții de

Peste 8.200 de poliţişti au fost mobilizaţi în Republica Moldova pentru supravegherea procesului de vot.

De asemenea, a fost creată o celulă pentru asigurarea bunei desfăşurări a alegerilor.

În componență sunt persoane cu funcţii de decizie din mai multe instituţii ale statului. Este vorba despre angajaţi la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Procuratura Generală, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Serviciul Protecţie şi Pază de Stat, Agenţia Servicii Publice, Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică.

Cetăţenii pot semnala eventuale nereguli și situaţii care periclitează buna desfăşurare a scrutinului la linii telefonice speciale, instituite de guvern: 022 250888, 022 255063.

Şi Comisia Electorală Centrală are un Centru de apel pentru alegerile parlamentare şi pentru referendumul republican consultativ, cu numărul unic de telefon 022 880101. Aici alegătorii pot afla răspunsuri la întrebările legate de procedurile de vot.

Urnele se închid la ora 21.00.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite