CORESPONDENŢĂ DE LA HAGA

Alegeri parlamentare în Olanda. Partidul premierului a obţinut cele mai multe locuri în Parlament

În Regatul Țărilor de Jos, aproape 13 milioane de alegători au fost chemaţi miercuri la urne, să-şi aleagă noul Parlament. Sunt cele mai controversate alegeri din istoria recentă a Olandei şi reprezintă un test pentru curentul populist, de extremă dreapta din Europa.

15 Martie 2017, 10:31 (actualizat 16 Martie 2017, 01:35) |

Olandezii au deschis seria alegerilor riscante de anul acesta. 28 de partide şi-au disputat cele 150 de locuri din legislativul de la Haga. După Brexit şi victoria lui Donald Trump, rezultatul alegerilor din Olanda este considerat extrem de important pentru viitorul Uniunii Europene. Scrutinul este crucial fiindcă Olanda poate da un semnal nedorit apropiatelor alegeri din Franţa şi Germania. Posibilitatea ca politicianul naţionalist şi anti-islamist Geert Wilders să câştige alegerile parlamentare a produs nelinişte în Europa.

VIDEO
Lucian Pîrvoiu, Ora de Știri
ACTUALIZARE Ora de Ştiri: Potrivit Exit Poll, partidul lui Wilders a câştigat de la 12 mandate în Parlament cât a avut până acum, la 19 mandate, în urma alegerilor de astăzi.

Wilders poate face diverse jocuri, mai ales că în Parlament sunt şi alte formaţiuni care, deşi nu simpatizează pe faţă ideile sale, au totuşi această idee că nu e vorba despre rasism dacă olandezii vor să trăiască în stil olandez şi să nu mai accepte această politică care a format Olanda în ultimii ani. Este linişte după închiderea urnelor, relatează Lucian Pîrvoiu.

Rata de participare la vot a fost de 81%.

VIDEO
Biana Toma, Centrul Român pentru Politici Europene
Este o înfrângere a naţionaliştilor de extremă dreapta, faţă de ceea ce arătau sondajele.

Indiferent de cum ar fi fost rezultatul şi chiar dacă acest lider de extremă dreapta şi partidul său ar fi ajuns să câştige alegerile, variantele în care el să formeze Guvernul erau extrem de mici, remarcă Biana Toma, director de programe, Centrul Român pentru Politici Europene.

VIDEO
Lucian Pîrvoiu transmite pentru Ediție specială
ACTUALIZARE Ediţie Specială: Partidul lui Mark Rutte a obţinut 31 de fotolii de parlamentar, faţă de 41 deţinute în legislativul precedent. A pierdut 10 poziţii în Parlament şi poate acest lucru va însemna o vulnerabilizare a poziţiei sale de negociere pentru formarea unei coaliţii guvernamentale, comentează corespondentul TVR Lucian Pîrvoiu.

VIDEO
Magdalena Moreh, Ediţie Specială
Exit Poll: Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie 31 de mandate, Partidul pentru Libertate - 19 mandate, Creştin Democraţii (CDA)- 19 mandate, Liberalii de Centru Stânga, - 19 mandate, Verzii – 16 mandate, Laburiştii – 9 mandate.

Indiferent de rezultatul alegerilor, Wilders va pune presiune pe scena politică, este de părere jurnalistul Magdalena Moreh.

ACTUALIZARE ora 22:10, Exit Poll: Partidul premierului Mark Rutte, Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD), a câştigat alegerile parlamentare din Olanda.

VVD a obţinut 31 de mandate din totalul de 150. Extrema dreaptă, (PVV), condusă de Geert Wilders, are 19 mandate.

VIDEO
Lucian Pîrvoiu, Telejurnal ora 20.00
ACTUALIZARE Telejurnal ora 20:00 Olandezii au ieşit în număr mare la vot.

Potrivit unor estimări neoficiale, în preferinţele electoratului este Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD, de centru dreapta) condus de premierul Mark Rutte.

Partidul pentru Libertate (PVV, de extremă dreaptă) condus de antieuropeanul și naționalistul Geert Wilders, ar ieşi pe locul al doilea, relatează Lucian Pîrvoiu.

VIDEO
Lucian Pîrvoiu transmite pentru Telejurnal 19.00
ACTUALIZARE Telejurnal ora 19:00 Estimările arată că, până la închiderea urnelor, 80% dintre olandezi vor merge la vot. Este un nou record.

În 2012, la precedentul tur de scrutin, 75% dintre olandezi au votat.

Votul nu este obligatoriu. Au fost înfiinţate secţii de votare în cafenele, în garaje, biserici.

În acest moment, Geert Wilders pierde teren, transmite Lucian Pîrvoiu, trimis special al TVR în Olanda.

VIDEO
Lucian Pîrvoiu, Telejurnal ora 13.00
Cele mai multe secții de votare s-au deschis la ora locală 07:30 (08:30 ora României) şi se vor închide la ora locală 21:00 (22:00 ora României).

Unele secţii au fost deschise în noaptea de marţi spre miercuri. Este vorba despre secţii amplasate în gări, informează corespondentul nostru la Haga, Lucian Pîrvoiu.

Lupta se dă între partidul de centru-dreapta al actualului premier şi o formaţiune populistă anti-imigraţie şi anti-islam, creditată cu şanse mari de câştig.

Ultimul sondaj efectuat înaintea începerii scrutinului arată că Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD, de centru dreapta) condus de premierul Mark Rutte are un mic avans față de principalul adversar politic, Partidul pentru Libertate (PVV, de extremă dreaptă) condus de antieuropeanul și naționalistul Geert Wilders.

În mod tradiţional, olandezii votează miercurea, explicaţia fiind că miercurea şcolile sunt închise şi se pot organiza secţii de votare. De asemenea, tradiţional, olandezii votau cu un creion roşu cu care încercuiau pe hârtie numele candidatului dorit, dar în ultimii ani s-au introdus maşini electronice de vot moderne. În tot mai multe municipalităţi se discuta de scoaterea acestora, de teama hackerilor.

Alegerile parlamentare din Olanda dau startul unui an electoral cu mize uriaşe în Europa, înaintea prezidenţialelor din Franţa şi a legislativelor din Germania.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI