Alegeri parlamentare în Cehia. Victorie a mişcării populiste a miliardarului Babis, supranumit ‘Trump al Cehiei’

21 octombrie 2017, 20:30

ACTUALIZARE Formațiunea ANO (‘Da’, în cehă), care s-a pronunţat în campanie contra corupţiei, primirii de imigranţi şi zonei euro, obţine 29,7% din voturi, adică 78 de mandate în camera inferioară, ce numără 200 de membri, relatează France Presse citată de Agepres.

Andrej Babis nu a oferit încă vreun indiciu privind componenţa unei coaliţii sau a guvernului, declarând că a propus negocieri tuturor partidelor intrate în parlament şi aşteaptă reacţia acestora.

Scrutinul, desfăşurat vineri şi sâmbătă, a consemnat de asemenea progresul spectaculos al partidului de extremă dreapta SPD, antiimigraţie şi anti-UE, şi al unei formaţiuni antisistem, Partidul Pirat, conform rezultatelor oficiale publicate după numărarea buletinelor de vot în 99,9% din secţiile electorale.

ACTUALIZARE Alegerile parlamentare din Cehia trimit deja unde de șoc în Europa. Potrivit sondajelor de opinie la ieșirea din secțiile de vot, câștigător este partidul ANO 2011 al miliardarului Andrej Babis. Formațiunea ar fi obținut 29,7% din voturi.

Pe locul al doilea se clasează Partidul Democrat-Civic, de centru-dreapta, cu 11,4%.

Partidul de guvernământ, Social-Democrații, cu 7,2 procente, cel mai slab rezultat din 1993.

O altă surpriză este intrarea extremei-drepte în legislativ.

Cu un mesaj populist, anti-european și anti-sistem, Andrej Babis, care are a doua avere din Cehia și este poreclit Donald Trump al Europei, pare că i-a convins pe alegători să-i dea puterea.

Deși diferența față de următoarea formațiune este foarte mare, ANO 2011 nu va avea decât o majoritate simplă și va avea nevoie de aliați pentru a forma guvernul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite