Alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova | Rezultate finale: Partidul preşedintelui Maia Sandu a câştigat majoritatea locurilor în legislativul de la Chişinău

Euforie la Chișinău, după afișarea rezultatelor istorice la alegerile parlamentare anticipate. Partidul pro-european al președintelui Maia Sandu a reușit să zdrobească forțele comuniste și socialiste. PAS își asigură astfel o majoritate covârșitoare în parlament și este pregătită să își asume guvernarea. Se fac deja liste și se pun pe hârtie primii pași. Vor începe reformele mult-așteptate susține liderul formațiunii să îi trimită CV-uri și care îi roagă pe oameni să participe la guvernare.

12 Iulie 2021, 09:09 (actualizat 12 Iulie 2021, 19:38) |

După o noapte în care s-a cântat și a fost sărbătorită victoria la sediul Partidului Acțiune și Solidaritate, inclusiv cu o fanfară, liderul formațiunii a anunțat astăzi prioritățile imediate. Igor Grosu spune că PAS este gata să-şi asume guvernarea imediat după validarea alegerilor. Există deja o listă a cabinetului de miniştri şi mai multe candidaturi pentru funcţia de șef al guvernului.

Igor Grosu, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate: “Suntem gata să numim un nou guvern şi să prezentăm publicului un plan de guvernare pentru următorii patru ani. Avem câte priorităţi: - curăţarea justiţiei şi lupta cu corupţia, atragerea investiţiilor şi fondurilor europene, confiscarea averilor hoţilor”.

De cealaltă parte, comuniștii și socialiștii care au mers împreună la alegeri încă resimt efectele cutremurului de la urne. Au acceptat însă rezultatul și folosesc deja discursul de opoziție.

Igor Dodon, preşedinte PSRM: Eu vreau să felicit PAS, pe doamna Maia Sandu pentru rezultatul obţinut. Au tot, Parlament, Guvern, Curtea Constituţională, e un fel de stat captiv, dar din alt punct de vedere”.

În opoziție va intra și partidul controversatul Ilan Sor, fost primar și actual fugar din Republica Moldova pe numele căruia a fost emis și un mandat de urmărire internaţional.

„Pe cine învinuiesc pentru rezultat? Pe mine, probabil e rateul meu, ceva nu am luat în calcul. Probabil, mi-am construit greşit strategia. Eu am să continui să fac din Orhei, Monaco, dar deja nu sunt departe de el, puteţi să vă convingeţi deja de acest lucru”, a spus Ilan Sor.

După numărarea tuturor proceselor verbale, în Parlamentul de la Chișinău vor intra pentru prima dată trei forțe politice. Fară drept de apel, victoria aparține partidului actualului președinte Maia Sandu, care are siguranța unei guvernări fară emoții. Partidul Acțiune și Solidaritate obține după redistribuire 63 de mandate de deputat, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 32 de mandate, iar Partidul Șor - 6 mandate. Rezultatele alegerilor urmează să fie validate de Curtea Constituţională, după ce vor fi parcurși toți pașii procedurali.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, duminică seară, un mesaj de mulţumire alegătorilor moldoveni care au participat la alegerile parlamentare anticipate.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI