Alegeri parlamentare anticipate în Bulgaria

26 martie 2017, 11:15

18 partide şi mai multe coaliţii sunt înscrise în cursă. Însă lupta cea mai strânsă se dă între formaţiunea „Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei,” condusă de fostul premier, Boiko Borisov, şi Partidul Socialist Bulgar. Fiecare dintre cele două forţe ar putea obţine aproximativ 30% din voturi.

Scrutinul legislativ anticipat a fost convocat după ce Boiko Borisov a renunţat la şefia guvernului de la Sofia. El a făcut acest gest după victoria categorică în alegerile prezidenţiale a candidatului opoziţiei, Rumen Radev, în noiembrie anul trecut.

___________________________

Cetăţenii bulgari sunt chemaţi, duminică, la urne, să-şi aleagă parlamentul. Va fi al treilea legislativ în numai patru ani.

Urnele s-au deschis la ora locală 07:00 (04:00 GMT) şi se vor închide la ora locală 20:00 (17:00 GMT).

Primele sondaje vor fi date publicităţii imediat după încheierea urnelor.

Un minim de 4% din voturi este necesar pentru a intra în parlament, în urma acestui scrutin într-un singur tur.

Alegerile legislative anticipate au fost convocate după demisia premierului Boiko Borisov. Acesta a renunţat la şefia Guvernului după victoria socialistului Rumen Radev la scrutinul prezidenţial din noiembrie 2016.

Directorul Institutului pentru Studii Internaţionale de la Sofia, Ognian Mincev: „Dacă PSB (socialiştii) câştigă, Bulgaria riscă să desfăşoare o politică făţiş prorusă. Dacă GERB (al lui Borisov) revine la putere, el va păstra echilibrul între Occident şi Rusia, care are importante interese în Balcani”.

Alegerile parlamentare din Bulgaria au un rezultat incert privind reînnoirea încrederii în fostul premier Boiko Borisov (centru dreapta) sau întoarcerea paginii printr-un vot acordat socialiştilor, care îşi asumă deschis simpatii proruse, relatează AFP, citată de Agerpres.

De mai multe săptămâni, cele două tabere sunt date pe poziţii egale în sondajele de opinie, cu circa 30% din intenţiile de vot, ceea ce nu s-a mai întâmplat în alegerile din Bulgaria şi care lasă să se întrevadă negocieri dure pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

Socialiştii, moştenitorii comuniştilor de dinaintea prăbuşirii Cortinei de Fier, speră să profite de elanul care l-a adus la preşedinţia Bulgariei, în noiembrie 2016, pe candidatul lor Rumen Radev, fost comandant în cadrul forţelor aeriene.  La fel ca şeful statului, preşedinta PSB, Kornelia Ninova, este favorabilă ridicării sancţiunilor impuse de UE Rusiei şi unei cooperări întărite cu Moscova.

Pledând în acelaşi timp pentru relaţii ‘pragmatice’ cu Moscova, în special în proiecte energetice comune, conservatorul Boiko Borisov, pilon al scenei politice bulgare, pledează pentru o aliniere fidelă la poziţiile UE şi NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite