Alegeri parlamentare anticipate, în Grecia. Sondaje: Premierul Tsipras va pierde puterea

7 iulie 2019, 10:54

Au fost primele alegeri legislative de la ieșirea Greciei de sub supraveghere internațională, după ani de criză și austeritate dură.

Premierul Alexis Tsipras – de la partidul Syriza – a ajuns în fruntea guvernului de la Atena în 2015, cu promisiuni că va pune capăt austerității și sacrificiilor pe care grecii au fost nevoiți să le facă după ce au intrat în incapacitate de plată.

Conștient că alegătorii nu îl vor ierta că nu și-a putut îndeplini promisiunile și a fost nevoit de creditorii internaționali să aplice o serie de măsuri extrem de nepopulare, inclusiv tăierea pensiilor, Tsipras a mizat pe tineri.

Opoziția conservatoare, Noua Democrație – condusă de Kyriakos Mitsotakis, fiul unui fost premier elen și provenit dintr-o familie cu tradiție pe scena politică din Grecia – promite scăderea taxelor, privatizarea serviciilor publice și o renegociere cu creditorii internaționali, pentru ca guvernul să aibă mai mulți bani pentru investiții publice.

Scrutinul din Grecia a fost convocat înainte de termen, după rezultatele extrem de slabe obținute de partidul lui Tsipras la alegerile europarlamentare.

___________________________

Potrivit sondajelor, premierul Tsipras, liderul partidului de stânga Syriza, ar urma să piardă puterea. Se află în fruntea Guvernului din 2015, când a promis eliminarea austerităţii în urma crizei financiare. Alegerile anticipate au fost convocate de Tsipras după rezultatele extrem de slabe obţinute de partidul său la euro-parlamentare. Noua Democraţie, opoziţia conservatoire, are, în cel mai recent sondaj, 8 procente în faţa Syriza, şi ar avea astfel majoritate în Parlament.

Pe listele electorale sunt înscrişi 9.903.864 de cetăţeni, precizează AFP. Urnele se vor închide la ora 19.00.

Potrivit Reuters, alegerile sunt în bună măsură o confruntare între doi lideri: Tsipras, în vârstă de 44 de ani, liderul partidului radical de stânga Syriza, şi conservatorul Kyriakos Mitsotakis, 51 de ani, reprezentantul partidului Noua Democraţie şi descendentul unei familii celebre de politicieni greci.

Tsipras a ajuns în fruntea guvernului de la Atena în 2015, promiţând că va pune capăt austerităţii la care Grecia a fost obligată de creditorii internaţionali, în urma crizei financiare declanşate în 2010. Alegătorii nu îi vor ierta promisiunile neîndeplinite şi măsurile fiscale nepopulare impuse de Uniunea Europeană, apreciază AFP. Şi acordul pe care l-a încheiat cu Republica Macedonia de Nord privind denumirea acestei ţări ex-iugoslave este nepopular în rândul grecilor, deşi a fost apreciat la Bruxelles.

Mitsotakis speră să calce pe urmele tatălui său, fostul prim-ministru Konstantinos Mitsotakis. Noua Democraţie este cotată în sondaje cu un avans de 10% în opţiunile alegătorilor, ceea ce i-ar asigura majoritatea absolută în parlament.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite