Alegeri parlamentare 2020 | Prezență modestă în prima zi de vot în străinătate. Probleme la votul prin corespondență. În diaspora sunt 748 de secții

5 decembrie 2020, 08:53

Prezență modestă în prima zi de vot în străinătate, inclusiv în țări cu importante comunități de români, precum Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie. S-au organizat 748 de secții, unde pot vota, timp de două zile, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate.

Potrivit MAE, procesul decurge în condiții foarte bune. Secțiile sunt dotate corespunzător, inclusiv cu mijloacele de protecţie sanitară. În țările unde pandemia a adus restricții de circulație, spre exemplu în Franța, românii trebuie să completeze declarația de deplasare emisă de autoritățile de la Paris și să bifeze căsuța cu numărul 7.

Românii cu reședința în străinătate pot vota pe baza unui act de identitate și a unui document care să ateste că locuiesc în străinătate, iar cei care au domiciliul în afara țării se vor prezenta la vot cu pașaportul românesc, în care este menționat că au domiciliul în străinătate.

Au apărut însă probleme la votul prin corespondență.

35.880 de români au validat cereri în aplicație pentru acest tip de vot, însă la misiunile diplomatice și la cele 3 secții organizate de MAE au ajuns plicurile cu voturile a 21.600 de oameni.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu, explică situația. El consideră că fie cetățenii au primit plicurile și nu le-au mai expediat, fie că acestea ar fi blocate în tranzit în serviciile poștale naționale.

Ludovic Orban, prim-ministrul României: „Au ajuns un număr de câteva sute, nu cunosc exact data, de plicuri cu voturi exprimate care au venit după data de 3 decembrie. Ele nu pot fi considerate valide pentru că așa spune legea, nu vrea nimeni, asta este prevederea legală. (…) Rog pe cetățenii care, poate nu din cauza lor, cei mai mulți, nu li s-a validat votul să-și exercite dreptul în cursul zilei de mâine„.

____________________________

ACTUALIZARE Peste 86.000 de români au votat în diaspora, până la ora 22,00 (ora României).

ACTUALIZARE A doua zi a votării în străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor a început la ora 20.00 (ora României), când s-a deschis secţia de votare organizată la Auckland, Noua Zeelandă.

ACTUALIZARE Peste 71.000 de români din diaspora şi-au exercitat dreptul de vot sâmbătă, până la ora 18.00, ora României.

ACTUALIZARE La ora 17.00, ora României, s-au deschis şi secţiile organizate în vestul Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, Anaheim, Sacramento, San Francisco, Los Altos, Las Vegas, Portland şi Seattle) şi Canadei (Vancouver).

ACTUALIZARE S-a încheiat prima zi a votării în secțiile organizate în Australia și Noua Zeelandă. Urmează să se încheie prima zi a votării şi la secţiile organizate în Seul, Tokyo, Perth, Beijing, Shanghai, Hong Kong, Manila, Kuala Lumpur şi Singapore.

ACTUALIZARE Până la ora 14.00, la urne au venit aproximativ 3500 de români din jumătate de milion care au dreptul la vot și locuiesc în Spania, iar 3000 au ales să voteze prin corespondență. Au fost amenajate 140 de secții. În Madrid sunt închise în continuare 18 zone sanitare. Cei care vor să se deplaseze la vot au nevoie, în afară de actele de identitate românești, și de un document emis de Ambasada României în Spania.

ACTUALIZARE Până la ora 13.00, ora României, peste 43.000 de români au votat în diaspora la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.

ACTUALIZARE La ora 13.00, ora României, a început prima zi a votării la secţia organizată pe coasta de est a Canadei, la Dieppe.

ACTUALIZARE Până la ora 12.00, la secția organizată la Ambasada României de la Moscova, au votat fizic doar trei persoane. Este obligatorie purtarea măștii, iar la intrare se măsoară temperatura.

ACTUALIZARE În Franța, unde sunt restricții din cauza pandemiei, românii care votează trebuie să completeze declarația de deplasare emisă de autoritățile de la Paris și să bifeze căsuța cu numărul 7.

ACTUALIZARE Prima zi a votării în străinătate la alegerile parlamentare 2020 a început în vestul Europei, la ora 9.00, ora României.

Votul este în desfășurare în 695 secții de votare, din Asia, Europa și Africa.

MAE recomandă respectarea măsurilor de protecție sanitară aplicabile la secțiile de votare din străinătate și a măsurilor adoptate de autoritățile din statul de domiciliu/reședință în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secția de votare.

ACTUALIZARE 21.329 de alegători au votat prin corespondenţă, iar 273 la urne. Numărul total de votanţi la ora 7.00, ora României, este 21.602, potrivit datelor publicate pe platforma Autorităţii Electorale Permanente.

În străinătate se va vota la alegerile parlamentare sâmbătă și duminică, între ora locală 7.00 şi ora locală 21.00, în 748 de secții, cu peste 300 mai multe față de 2016.

Există posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23.59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara sediului secţiei de votare, în aşteptarea exercitării dreptului de vot.

Românii cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea vota și în țările și zonele unde pandemia a adus restricții de circulație, cum ar fi Italia, Spania și Franța.

Având în vedere diferenţele de fus orar, votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a 59 ore. Primele au fost deschise secțiile din Noua Zeelandă. Ultimele deschise vor fi secţiile din vestul Statelor Unite ale Americii şi Canadei.

Românii cu reședință în străinătate pot vota pe baza unui act de identitate și a unui document care să ateste că locuiesc acolo, iar cei care au domiciliul în afara tării se vor prezenta la vot cu pașaportul românesc în care este menționat domiciliul.

Documentele sunt valabile în original, copie sau în format electronic, cu excepția actului de identitate care trebuie prezentat în original.

Se poate vota și cu acte care au expirat în perioada martie-noiembrie în acest an.

Harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate poate fi accesată la următorul link: https://www.mae.ro/maps/4083

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite