Parlamentare 2020 | Cine și cum poate vota prin intermediul urnei speciale mobile. Cum votează persoanele aflate în izolare sau carantină

Alegeri parlamentare. Vot prin urna mobila
Alegeri parlamentare. Vot prin urna mobila
4 decembrie 2020, 16:16

Potrivit Autorității Electorale Permanente, cei cu drept de vot care nu se pot deplasa la secția de votare la care sunt arondați, din motive ce țin de boală (inclusiv infecția cu virusul SARS-CoV-2) sau invaliditate, persoanele internate în spital sau care execută o pedeapsă prin care sunt private de libertate, trebuie să depună o cerere tip prin care solicită urna specială la alegerile parlamentare 2020.

Cererile pentru exercitarea dreptului de vot cu urna mobilă pentru cetățenii care nu pot ajunge la sediul secției la care sunt arondați se face doar dacă alegătorii au domiciliul sau reședința în circumscripția electorală în care se află secția de votare, însă cererile pot fi depuse la cea mai apropiată secție de imobilul unde se află persoana care solicită deplasarea echipei cu urna mobilă.

Pe site-ul AEP, www.roaep.ro în cadrul secţiunii „Urna mobilă” (specială), poate fi accesat şi descărcat atât modelul cererii de vot prin intermediul urnei speciale de către persoanele netransportabile din motive de boală sau invaliditate, precum şi modelul cererii pentru emiterea documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei mobile de către persoanele aflate în izolare sau carantină.

AEP a realizat şi un material video pe tema procedurii de exercitare a dreptului de vot prin intermediul urnei speciale (mobile), care poate fi vizionat pe canalul de YouTube şi pe pagina de Facebook a Autorităţii Electorale Permanente.

Cererea pentru solicitarea urnei speciale se va completa și semna de alegătorul aflat în una din situațiile precizate (boală, invaliditate, spitalizare) și poate fi depusă de orice altă persoană. Depunerea cererilor pentru urna mobilă se va face până în data de 5 decembrie 2020, între orele 18.00 – 20.00.

Cererea pentru solicitarea urmei speciale poate fi scrisă de mână sau printată și cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa, conform menţiunilor din actul de identitate ori dovada de reşedinţă, după caz, adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, numărul de telefon.

Cererea se poate face pe mail, la adresa biroului electoral (exemplu București: [email protected],[email protected] etc…, la județe dupa modelul [email protected], [email protected], etc….)

MODEL de cerere pentru solicitarea urnei speciale la alegerile parlamentare 2020 AICI.

Ce acte se depun alături de cererea pentru urna specială

Pe lângă cererea completată de persoana care solicită urna mobilă pentru a vota la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, la secția de votare cea mai apropiată de imobilul unde se află persoana care nu se poate deplasa la secția unde este arondată, din cauza situațiilor precizate anterior, trebuie să fie depuse copii ale tuturor actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate a alegătorului. Din conținutul documentelor, care trebuie să fie oficiale, trebuie să rezulte lipsa posibilității votantului de a se autodeplasa la secția de votare. Acestea trebuie să conțină, în mod obligatoriu, expresia „persoană netransportabilă”.

Președintele biroului electoral al secției de votare unde a fost depusă cererea are dreptul să verifice prin orice mijloace de informare, pe baza documentelor anexate, dacă există compatibilitate a bolii și a posibilității de autodeplasare a votantului care a solicitat urna mobilă.

Persoanele care nu se pot deplasa dintr-un motiv legat de COVID-19, au nevoie de decizia de externare sau de test COVID pozitiv (doar teste PCR) sau de decizia de izolare de la DSP.

Atenție, dacă nu aveți confirmare de la DSP, Biroul Electoral o poate cere/grăbi pentru dumneavoastră odată cu mailul prin care cereți urna mobilă, dacă menționați asta în mail.

Procesul de votare prin intermediul urnei mobile

În ziua de 6 decembrie 2020, data alegerilor parlamentare, biroul electoral al secției în care s-a depus cererea va delega o echipă formată din doi membri, care se va deplasa la locul în care se află alegătorul, precizat în cererea depusă anterior, membrii având asupra lor urna specială, buletinul de vot și toate celelalte materiale necesare votării, precum ștampilă, tuș, lista electorală.

Alegătorul are obligația de a prezenta un act de identitate și de a semna lista electorală înainte de a primi buletul de vot și ștampila. Buletinul se va introduce apoi în urna mobilă.

În fiecare secție de votare va exista o singură urnă specială, însoțită de cei doi membri delegați de biroul electoral, care trebuie să revină la secția de vot până la închiderea acesteia, la ora 21.00.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite