Alegeri locale parţiale în 36 de localități, din 23 de judeţe. 10 persoane, cercetate pentru posibile fapte de natură penală

Românii din 36 de localităţi au fost chemați la urne pentru a-şi alege primarii. Foştii edili au decedat, au fost condamnaţi la închisoare sau au lăsat fotoliul de primar pentru unul de parlamentar. În mai multe localităţi au fost depuse plângeri după ce unii alegatori și-au fotografiat votul. Acolo unde au fost semnalate incidente la vot, polițiștii au dat amenzi de peste 10 mii de lei.

27 Iunie 2021, 09:22 (actualizat 27 Iunie 2021, 22:43) |

Ministerul Afacerilor Interne informează, într-un comunicat de presă, că 10 persoane sunt cercetate pentru săvârşirea unor posibile fapte de natură penală având legătură cu votarea la alegerile parţiale de duminică, acestea referindu-se la coruperea alegătorilor, fraudă la vot, împiedicarea dreptului de a alege sau a fi ales şi violarea confidenţialităţii votului.

ACTUALIZARE Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că votarea la alegerile locale parţiale pentru primari şi un consiliu local s-a încheiat.

 

ACTUALIZARE Dolj: O femeie din Catane s-a prezentat cu 72 de cereri pentru urna mobilă

Poliţiştii au întocmit dosar penal după ce o femeie din comuna Catane, judeţul Dolj, unde au loc duminică alegeri locale parţiale pentru primar, s-a prezentat la o secţie de votare cu 72 de cereri pentru urna mobilă, cereri însoţite de copii ale unor documente de identitate şi adeverinţele medicale eliberate de către medicii de familie.

"Seara trecută, poliţişti din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Rast au fost sesizaţi de doi bărbaţi de 31 şi 43 de ani, din Craiova şi de o tânără de 29 de ani din Catane, membri ai unei secţii de votare din Catane, cu privire la faptul că la secţia de votare s-a prezentat o femeie de 33 ani, din comuna Catane, care a depus un număr de 72 cereri pentru urna mobilă, cereri însoţite de copii ale unor documente de identitate şi adeverinţele medicale eliberate de către medicii de familie. Printre cererile respective s-ar fi aflat mai multe cereri ale unor persoane de pe raza comunei Catane, care în adeverinţele medicale eliberate de către medicii de familie ar figura ca netransportabile, însă s-ar putea deplasa", informează IPJ Dolj.

Poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual şi uz de fals, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluţie prin unitatea de parchet competentă.

Potrivit PNL Dolj, o persoană care avea cerere de urnă mobilă a venit să voteze la secţia de votare. "Încercarea de fraudare a alegerilor de primar în comuna Catane se confirmă: o persoană care avea cerere de urnă mobilă (n.red.: una din cele 72 de persoane) a venit să voteze la secţia de votare. Femeia a spus că ea nu a făcut nicio cerere pentru a vota cu urna mobilă şi că nu a fost niciodată la doctor pentru a solicita adeverinţă medicală", susţin reprezentanţii PNL Dolj într-un comunicat de presă.

În 6 oraşe şi 30 de comune cetăţenii cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne. Sunt organizate 176 de secţii de votare.

Circumscripţiile electorale în care se organizează alegeri locale parţiale pentru primari sunt:


* Alba - comunele Ciuruleasa şi Meteş

* Arad - comuna Zăbrani

* Argeş - comunele Aninoasa şi Rociu

* Bacău - comuna Tamaşi

* Braşov - comuna Şinca Nouă

* Brăila - comuna Viziru

* Caraş-Severin - oraşul Bocşa

* Călăraşi - comunele Cuza Vodă şi Frumuşani

* Covasna - comuna Ozun

* Dâmboviţa - comuna Braniştea

* Dolj - oraşul Filiaşi şi comunele Cătane, Sadova, Terpeziţa şi Ostroveni

* Galaţi - oraşul Târgu Bujor

* Gorj - comuna Bumbeşti-Piţic

* Hunedoara - comunele Burjuc, Romos şi Sarmizegetusa

* Ialomiţa - comunele Gura Ialomiţei şi Ion Roată

* Ilfov - oraşul Bragadiru şi comuna Găneasa

* Mehedinţi - comuna Obârşia de Câmp

* Olt - comuna Deveselu

* Prahova - comuna Şotrile

* Sălaj - oraşul Şimleu Silvaniei

* Suceava - oraşul Vicovul de Sus

* Timiş - comuna Voiteg

* Vâlcea - comunele Scundu şi Slătioara

De asemenea, se vor organiza alegeri locale parţiale pentru Consiliul Local în comuna Cojasca din judeţul Dâmboviţa.

În legătură cu procesul de votare, MAI precizează faptul că au dreptul să voteze toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor care se află sub efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive prin care li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege.

Alegătorul poate vota doar la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă ori la secţia de votare unde este arondată adresa la care îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz, numai pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

MAI aminteşte, totodată, că actele de identitate care au expirat începând cu data de 01.03.2020, îşi menţin valabilitatea pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări.

Pentru asigurarea condiţiilor necesare de legalitate şi securitate a votului, va fi utilizat Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Personalul MAI rămâne în dispozitiv pe toată perioada desfăşurării procesului electoral, acordând maximă atenţie sesizărilor privind încălcarea legii. Acolo unde situaţia o va impune, vor fi luate toate măsurile prevăzute de lege. Astfel, misiunea efectivelor ministerului va continua şi după ora 21,00, ora oficială de încheiere a procesului de votare, acestea rămânând în dispozitiv pentru a asigura paza buletinelor de vot, a proceselor-verbale şi a celorlalte materiale necesare procesului de vot pe timpul transportului lor către birourile electorale judeţene.

MAI mai face apel către toţi participanţii la acest proces electoral să respecte prevederile legale.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 3°C -1°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 14°C 7°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV 5°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI