Alegeri locale parțiale în 49 de localități din 32 de județe. Estimări - PSD pierde primăria Târgu Jiu

Din nou la urne. Locuitorii din 49 de localităţi și-au ales duminică primarii. Cei votaţi acum un an fie au ajuns în Parlament, în Guvern sau au condamnări în urma unor decizii definitive. Pe liste au fost posturi din 5 municipii, în frunte cu Craiova şi Târgu Jiu, unde foşti edili celebri sunt acum ministru al Muncii, respectiv senator. S-a votat şi în alte 9 oraşe plus 35 de comune.

11 Iunie 2017, 10:41 (actualizat 11 Iunie 2017, 23:40) |
Își aleg primarul
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE 23.20 Marcel Romanescu este noul primar al municipiului Târgu Jiu, după ce l-a învins pe principalul său contracandidat, reprezentantul PSD Aurel Popescu, conform numărătorii paralele realizate de PNL în peste jumătate din secţiile de votare, transmite Agerpres.

Marcel Romanescu a declarat că nu se aştepta la un asemenea rezultat.

"E cea mai mare surpriză pe care a avut-o Gorjul în ultimii 27 de ani. Niciodată nu s-a putut întoarce un rezultat de la 14% să ajungă la rezultatul de astă-seară, indiferent cât va fi el. Este un rezultat istoric pentru Târgu-Jiu şi pentru partidul pe care îl reprezint. Cred că PSD a tratat cu indiferenţă târgujianul şi, prin greşelile făcute de ei, şi presupun eu, printr-o strategie corectă a mea în această perioadă de campanie electorală, am câştigat Târgu-Jiul şi sufletele târgujienilor mergând din casă în casă, lucru care de multe ori mi s-a imputat: de ce trebuie să te duci să îi deranjezi pe târgujieni? Nu cred că i-am deranjat şi, prin felul meu de a fi şi prin comportamentul meu, i-am convins să vină la vot", a spus Marcel Romanescu.

În municipiul Târgu-Jiu, funcţia de primar a rămas vacantă după ce fostul edil, Florin Cârciumaru, a obţinut un mandat de senator la alegerile parlamentare din 2016. Atribuţiile sale au fost preluate de Aurel Popescu, fost viceprimar al municipiului, în prezent primar interimar al oraşului şi candidat al PSD Gorj.

Florin Cârciumaru a condus Primăria Târgu-Jiu timp de 17 ani, din anul 2000.

Conform unui exit-poll dat publicităţii de Universitatea 'Constantin Brâncuşi', pe locul 2 se clasează Aurel Popescu, iar pe locul trei candidatul independent Viorel Caragea, fost inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj.

ACTUALIZARE Telejurnal Peste 4.000 de locuitori ai comunei Șipote, din judeţul Iaşi, trebuie să-şi aleagă un nou primar. Cel ales anul trecut şi-a pierdut mandatul. El a fost condamnat la un an şi 5 luni de închisoare cu suspendare. Imediat a venit ordinul prefectului de demitere, pe care fostul primar l-a contestat în instanţă. Magistraţii au decis că acesta nu are dreptate. Edilul şi-a pierdut mandatul la sfârşitul anului trecut.

Aurica Popa a împlinit de curând 83 de ani şi a venit dis-de-dimineaţă la secţia de votare din centrul comunei vâlcene Bujoreni. Vrea să aleagă şi să fie printre cei care decid viitorul comunei.

3.800 de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a vota viitorul primar din Bujoreni. Fostul edil a demisionat la sfârşitul lunii ianuarie din cauza unor probleme de sănătate. Deja nu mai era susţinut de o parte a consilierilor locali.

Concurenţă mare pentru funcţia de primar în comunele arădene Almas şi Covăsânț, unde 7, respectiv 4 candidaţi aspiră la fotoliu.

Sunt două comune care au rămas fără primari ca urmare a unor condamnări pentru corupţie.

ACTUALIZARE Votarea a început la ora 7.00 și se va încheia la ora 21.00.

Scrutinul local parţial pentru alegerea primarului are loc în 49 de localităţi în care această funcţie a rămas vacantă din diverse cauze: demisii, incompatibilitate, invalidarea mandatelor, deces, pedeapsă privativă de libertate. Cste și cazul postului de primar al oraşului Craiova, lăsat liber de actualul ministrul al Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Alegerile parţiale pentru alegerea primarului sunt organizate în cinci municipii: Moineşti, judeţul Bacău, Craiova, judeţul Dolj, Târgu-Jiu, judeţul Gorj, Lupeni, judeţul Hunedoara, Roman, judeţul Neamţ.

Merg la vot și locuitorii din nouă oraşe: Râşnov, Lehliu Gară, Amara, Fierbinţi-Târg, Țăndărei, Ulmeni, Baia-Sprie, Buşteni, Băicoi.

Își aleg primarul și cetățenii din 35 de comune.

Potrivit Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz.

Alegătorii pot vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea și unde sunt înscriși în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară.

Cetățenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot să-și exercite dreptul de vot, pe baza actului de identitate.

Pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării — ștampila cu mențiunea "VOTAT" și buletinele de vot — la locul unde se află alegătorul. În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială, care poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secției de votare, sub paza structurilor MAI.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 9°C
IASI 9°C 5°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 9°C 6°C
CRAIOVA 12°C 7°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI