Alegeri locale în Rusia | Comunitatea internaţională consideră nelegitime scrutinele din teritoriile ucrainene

11 septembrie 2023, 07:06

Această așa-zisă secție de votare se află în Donețk. Alegătorii care s-au declarat cetățeni ruși au putut vota în alegerile regionale în urma cărora se vor decide legislative locale și, cel mai important, guvernatorii regionali.

Maria Khomcenko, preşedintă a unei „secţii de votare” din Doneţk: Alegerile s-au desfășurat uimitor, prezența la urne a fost extrem de ridicată. Datorită posibilității urnei mobile, oamenii au putut vota în siguranță și confortabil, fapt pentru care sunt foarte recunoscători.

Afirmații imposibil de verificat, pentru că autoritățile au permis doar prezența observatorilor obedienți, nu și a celor independenți sau ai organismelor internaționale. Martori citați de CNN afirmă că singurele afișe electorale din oraș sunt cele cu partidul Rusia Unită, al președintelui Putin, și cu Partidul Comunist. Cele mai multe voci din Consiliul de Securitate ONU au condamnat în termen duri așa-zisul scrutin regional.

Miroslav Jenca, secretar general adjunct al ONU: Suntem îngrijorați de rapoarte potrivit cărora Federația Rusă organizează așa-zise „alegeri” în zone din Ucraina aflate temporar sub control militar rusesc. Aceste așa-zise scrutine în zone ocupate ale Ucrainei nu au nicio bază legală.

Rusia are… propria sa variantă a adevărului – pentru care însă nu prezintă niciodată dovezi.

Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU: Dragi colegi, este vorba despre crimele inumane ale regimului de la Kiev, despre dorința sa maniacală și disperată de a le smulge etnicilor ruși identitatea rusească. Acesta este principalul motiv pentru care oamenii din Donbas, Luhansk și Zaporijia votează activ și conștient pentru viitorul lor alături de Rusia.

Potrivit dreptului internațional și tratatelor în vigoare, orașul Donețk, ca și întreaga regiune în care se află, aparțin Ucrainei. Înainte de război, proporția etnicilor ruși era aproximativ aceeași cu cei ucraineni. Anul trecut, teritoriul a fost anexat ilegal de Rusia.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite