Alegeri locale în R. Moldova – OSCE remarcă interferenţele străine, dar critică şi restricţiile impuse de autorităţi

Alegeri locale în Republica Moldova
Alegeri locale în Republica Moldova
6 noiembrie 2023, 18:03

„Interferenţa din străinătate şi măsurile restrictive, impuse asupra libertăţii de exprimare, de asociere şi asupra dreptului de a candida, au avut un impact negativ asupra procesului” electoral, care totuşi s-a desfăşurat în mod paşnic, rezumă OSCE într-o declaraţie.

În zilele de dinaintea alegerilor, preşedinta Maia Sandu a acuzat public Rusia că încearcă să „cumpere” votanţi prin canalizarea de fonduri către partidele politice pro-ruse. Invocând raţiuni de securitate naţională, autorităţile de la Chişinău au interzis participarea în alegeri a partidului „Şansă”, formaţiune legată de oligarhul fugar pro-rus Ilan Şor.

Decizia de excludere a acestui partid din alegeri „nu a permis un recurs legal efectiv, a limitat opţiunile votanţilor şi a condus la curse fără candidat în unele localităţi mai mici”, remarcă OSCE în raportul său preliminar.

Această excludere a unui partid din cursa electorală contravine standardelor internaţionale şi angajamentelor asumate în cadrul OSCE, mai semnalează raportul.

Pe de altă parte, „în general, afluxul de fonduri străine şi ilicite şi stimulentele monetare folosite pentru a influenţa opţiunea votanţilor au distorsionat campania”, se arată în acelaşi document.

În urma anunţării rezultatelor scrutinului local, 7 din cele 11 municipii din Republica Moldova şi-au desemnat primarii din primul tur, însă niciunul dintre câştigători nu este al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), actualul partid de guvernământ al preşedintei Maia Sandu.

În capitala Chişinău, primarul în exerciţiu, Ion Ceban, care a candidat din partea Mişcării Alternativa Naţională, a obţinut 50,62% din voturi, învingându-l pe candidatul PAS, Lilian Carp, care a fost votat de 28,23% din alegători.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă