Alegeri locale 2020 | Candidați francezi, germani, spanioli sau congolezi, pe listele primăriilor

4 octombrie 2020, 17:46

Clotilde Armand, cea care va conduce Primăria Secorului 1, a venit în România în 1999 și se consideră româncă prin „adopţie”.

E căsatorită cu matematicianul Sergiu Moroianu, cercetător la Academia Română și au împreună patru copii. În urmă cu patru ani, a devenit cetățean român și tot de atunci a lăsat mediul privat în care lucra pentru politică. În 2016 a candidat din partea USR tot pentru primăria sectorului 1. Însa a reușit să obțină doar un post de consilier local. Iar din 2019 este europarlamentar.

După alegerile de săptămâna trecută, Timișoara e pe mâinile lui Dominic Samuel Fritz, cetățean german. A venit pentru prima dată în orașul de pe Bega în 2003, ca voluntar la un centru pentru copii defavorizați. Pentru ei a învățat limba română.

Dominic Fritz: Mi-am dat seama că dacă nu învăț să vorbesc limba asta aproape perfect, eu nu am cum să creez o legătură adevărată cu copiii.

Dominic Fritz are licență în științe politice și administrative, un masterat în studii postconflict și a fost șef de cabinet pentru Horst Köhler, fost președinte al Germaniei. Dar este pasionat și de muzică.

A fondat o asociație culturală care a strâns donații pentru Centrul de Îngrijire Paliativă din Timișoara. Acum e hotărât să trasforme orașul care l-a ales primar.

Timișorenii privesc ca pe un lucru firesc candidatura unui cetățean străin la postul de primar.

Timișorenii au ales și un cetățean spaniol în funcția de consilier local – Jorge Gonzalez, profesor la Liceul Jean Louis Calderon din oraș.

Aceste rezultate arată clar că românii acceptă mai ușor decât în trecut să fie conduși de persoane provenite din alte state. Dar, pun etichete.

La polul opus, candidatul de origine congoleză propus de Pro România la primăria unei comune din Giurgiu nu a fost ales.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite