Alegeri locale, amânate din cauza pandemiei. Premierul caută consensul partidelor politice

27 martie 2020, 21:22

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis către președinte, premier și Parlament o propunere de prelungire a mandatelor actualilor aleși locali, urmând ca alegerile să fie organizate în cel mult șase luni de la încetarea stării de urgență.

Premierul caută consensul partidelor politice.

Ludovic Orban, prim ministru: Voi chema partidele politice parlamentare la consultări, așa cum am anunțat și împreună vom analiza situația și vom lua decizia legată de alegerile locale.

Potrivit unor surse din PNL, consultările vor avea loc la începutul săptămânii viitoare, la Guvern, când Ludovic Orban ar urma să propună o comasare a localelor cu parlamentarele pentru octombrie sau noiembrie.

Nu este exclusă o amânare pentru primăvara lui 2021.

Dan Barna, preşedinte USR: Natura este mai puternică decât orice plan ne-am face noi, există perspectiva de a se ajunge la nişte posticipate. Vom susţine poziţia de amânare a acestor alegeri, deocamdată pentru toamnă. Vom vedea dacă trebuie împinse anul viitor.

Eugen Tomac, preşedinte PMP: Prioritatea zero astăzi trebuie să rămână sănătatea publică. Este prea devreme să stabilim un calendar precis. Personal, pledez pentru organizarea alegerilor locale şi parlamentare în acelaşi timp.

Liderii PSD consideră însă că o discuție legată de data alegerilor e inutilă în acest moment.

Alfred Robert Simonis, deputat PSD: Nu vom participa la această mascaradă. Cu toţii, Putere şi Opoziţie, trebuie să ne concentrăm pe adevăratele probleme din acest moment, iar printre aceste probleme nu sunt alegerile. Nu ar trebui stabilită o dată a alegerilor, în primul rând. Maximum ar trebui stabilită o amânare, punct.

Din cauza pandemiei cu COVID-19 mai multe state au decis deja amânarea alegerilor, fie locale, în Austria, Marea Britanie și Franța, regionale în Spania sau federale, în mai multe state ale Americii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite