Alegeri legislative în Israel, pe fondul unor măsuri drastice de securitate

1 noiembrie 2022, 18:09

ACTUALIZARE Blocul de dreapta al lui Netanyahu are un ușor avans. Partidul Likud este pe prima poziție, fiind creditat cu 30-31 de locuri în Knesset, din cele 120. Pe poziția a doua se află formațiunea premierului în exercițiu, Yair Lapid, care ar avea între 22 și 24 de locuri.

Potrivit sondajelor realizate la ieșirea de la urne, partidul lui Netanyahu ar putea realiza, alături de aliații săi, majoritatea de 61 de locuri în parlament. Un astfel de rezultat ar însemna o revenire spectaculoasă a lui Netanyahu, înlăturat anul trecut, după 12 ani la putere.

Exit pollurile pot diferi de rezultatul final al alegerilor, așteptat în cursul săptămânii.

ACTUALIZARE În câteva ore, israelienii află dacă se deblochează criza politică, în care se zbate țara de aproape patru ani. Se închid urnele după alegerile legislative de astăzi, desfășurate pe fondul unor măsuri drastice de securitate. Potrivit sondajelor preelectorale, fostul premier Beniamin Netanyahu și coaliția sa de dreapta ar urma să obțină cel mai mare număr de voturi.

Israelul e împânzit de forțe de securitate – 18 mii de oameni sunt desfășurați pentru a asigura derularea votului în condiții normale. Fostul premier și actualul lider al opoziției, Benjamin Netanyahu, speră să revină la putere. Totuși nu e clar dacă Likud, partidul său, și celelalte formațiuni mici, care îl sprijină, vor obține 61 din cele 120 de locuri din Knesset, parlametnul israelian, astfel încât să poată avea majoritatea.

Principala temă în campanie a fost securitatea. Mulți israelieni se plâng că în ultimii ani s-au înmulțit atacurile fundamentaliștilor. Este ideea pe care a insistat Partidul sionist religios, considerat de extremă dreapta, și care ar putea deveni a treia cea mai puternică forţă din Israel.

Electoratul s-a mobilizat masiv, în prima jumătate a zilei. La prânz a fost cea mai ridicată prezență la urne din ultimii 23 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă