Alegeri istorice în Statele Unite. Rezultatul final ar putea fi decis de șase state-cheie

4 noiembrie 2020, 20:28

Scrutinul prezidențial din SUA este unul istoric, atât în ce privește prezența la urne, cea mai ridicată din ultimii 120 de ani, dar și din perspectiva scorului extrem de strâns.

După ce și-au adjudecat fiefurile clasice, statele de pe coastă și marile orașe pentru democrați, centrul, sudul și zonele rurale pentru republicani, lupta se dă acum pentru 6 state-cheie. Democratul Joe Biden are un foarte mic avans în Wisconsin, Michigan și Nevada, suficient, însă, să-l facă încrezător.

De cealaltă parte, Trump a câștigat detașat Florida și Ohio și conduce în Pennsylvania, Georgia și Carolina de Nord. Votul prin corespondență pare să fie cel care va face diferența, dar practica unor state de a accepta și număra voturi primite și după închiderea urnelor este aspru criticată de președinte, care reclamă fraude electorale.

Rezultatul final riscă să nu fie cunoscut decât peste câteva zile. În Pennsylvania sunt de numărat aproape 1 milion și jumătate de voturi prin poștă, în Nevada numărătoarea a fost întreruptă și se va relua joi dimineață,  iar în Wisconsin dacă diferența va fi de sub un procent, cum este acum, atunci oricare dintre candidați poate cere renumărarea.

Nici scrutinul legislativ nu este încă tranșat, dar acolo lucrurile, cel puțin la nivel de predicții, par mai clare: democrații își vor păstra controlul asupra Camerei Reprezentanților, iar republicanii pe cel al Senatului.

Urmăriți AICI proiecțiile CNN

Urmăriți AICI proiecțiile Fox News

NOAPTEA AMERICANĂ – Desfășurarea votului AICI

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite