Americanii și-au ales președintele, dar încă nu știu cine va fi acesta. Scorul este extrem de strâns și mai sunt de numărat încă multe voturi. Chiar și așa, cei doi candidați s-au declarat încrezători că au obținut victoria. Rezultatul final depinde însă de cine câștigă unul din cele câteva state-cheie, acolo unde vor atârna mult voturile prin corespondență. Președintele Trump a criticat vehement această procedură și cere acum Curții Supreme să intervină pentru a bloca numărarea voturile întârziate.
Scrutinul prezidențial din SUA este unul istoric, atât în ce privește prezența la urne, cea mai ridicată din ultimii 120 de ani, dar și din perspectiva scorului extrem de strâns.
După ce și-au adjudecat fiefurile clasice, statele de pe coastă și marile orașe pentru democrați, centrul, sudul și zonele rurale pentru republicani, lupta se dă acum pentru 6 state-cheie. Democratul Joe Biden are un foarte mic avans în Wisconsin, Michigan și Nevada, suficient, însă, să-l facă încrezător.
De cealaltă parte, Trump a câștigat detașat Florida și Ohio și conduce în Pennsylvania, Georgia și Carolina de Nord. Votul prin corespondență pare să fie cel care va face diferența, dar practica unor state de a accepta și număra voturi primite și după închiderea urnelor este aspru criticată de președinte, care reclamă fraude electorale.
Rezultatul final riscă să nu fie cunoscut decât peste câteva zile. În Pennsylvania sunt de numărat aproape 1 milion și jumătate de voturi prin poștă, în Nevada numărătoarea a fost întreruptă și se va relua joi dimineață, iar în Wisconsin dacă diferența va fi de sub un procent, cum este acum, atunci oricare dintre candidați poate cere renumărarea.
Nici scrutinul legislativ nu este încă tranșat, dar acolo lucrurile, cel puțin la nivel de predicții, par mai clare: democrații își vor păstra controlul asupra Camerei Reprezentanților, iar republicanii pe cel al Senatului.
Urmăriți AICI proiecțiile Fox News
NOAPTEA AMERICANĂ - Desfășurarea votului AICI