Alegeri în Turcia. Politico: Erdogan riscă să piardă votul decisiv al turcoaicelor conservatoare

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
10 mai 2023, 14:50

Fundația pentru Democrație Socială, un ONG turc, a constatat că mai mult de o treime dintre susținătoarele partidului lui Erdogan ar putea să-l părăsească la acest scrutin. În 2018, 38% dintre turcoaice erau de partea formațiunii președintelui, Partidul Justiției și Dezvoltării (AK), dar acum ar putea ca procentul să scadă chiar sub 27%, estimează organizația neguvernamentală.

Berrin Sönmez, activistă și cercetătoare feministă, spune că votul femeilor conservatoare va fi decisiv. Ea explică faptul că, în ciuda unei depărtări a alegătoarelor de partidul președintelui, nu se știe cu certitudine dacă voturile femeilor vor merge către opoziție.

În urmă cu 20 de ani, când Erdogan a ajuns la putere, sprijinul femeilor conservatoare a fost vital. El era perceput drept eliberator, pentru că guvernele anterioare restricționau femeilor care purtau văl dreptul de a merge la școală, universitate sau de a lucra. Iar Erdogan părea să fie cel care le dă libertatea de a purta vălul dacă doresc și de a-și vedea în continuare de studii sau de serviciu.

Acum, marea problemă a lui Erdogan este că a fost părăsit de foștii aliați și a trebuit să intre în coaliție cu parteneri islamiști din ce în ce mai extremi, iar asta le face pe femei să se teamă că Ankara ar putea anula protecția împotriva violenței domestice. Mai ales că, în iulie 2021, Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul care previne și combate violența împotriva femeilor. Argumentul a fost că actul facilitează homosexualitatea și subminează valorile familiei. Potrivit Platformei We Will Stop Femicides (Vom opri femicidul) din Turcia, 21 de femei au fost ucise de bărbați numai în aprilie, iar 23 au fost găsite moarte în circumstanțe suspecte.

Totuși, Erdogan s-ar putea dovedi a fi un factor major pentru ca aceste femei să voteze pentru ultima oară pentru Partidul Justiției și Dezvoltării (AK). Activista feministă Berrin Sönmez crede că datorită lui Erdogan, femeile conservatoare au câștigat un statut pe care nu vor să-l piardă și asta ar putea inspira un sentiment de loialitate. Situația ar putea sta altfel în cazul femeilor tinere care sunt suspicioase cu privire la alianța lui Erdogan cu Noul Partid Islamist pentru Bunăstare și cu HÜDA-PAR, o extensie a unui grup violent cunoscut sub numele de Hezbullah kurd, renumit pentru activități criminale, inclusiv tortură și crimă. Noul Partid pentru Bunăstare a afișat numele și fotografiile candidaților bărbați pe autobuzul său electoral, dar o femeie candidată este afișată doar ca o siluetă întunecată. Aceste două partide încearcă să aducă un stil de viață mai islamic în Turcia, să incrimineze adulterul, să scape de legile care pedepsesc violența împotriva femeilor și să schimbe codul civil cu privire la vârsta de căsătorie a fetelor.

Ayşe Çavdar, cercetător în antropologie culturală la Colegiul Bard, Berlin, spune: „Alianța cu HÜDA-PAR a făcut femeile să fie suspicioase. Sub conducerea Partidului AK, conservatorismul le-a oferit mobilitate în afara caselor, străzilor și cartierelor lor. Dar cu HÜDA-PAR, această mobilitate ar putea dispărea, iar femeile o văd ca pe o amenințare. Femeile ar dori să-și trăiască conservatorismul ca o alegere proprie. Și HÜDA-PAR contrazice asta.

În plină campanie electorală, o telenovelă turcească, „Șerbet de afine”, a ajuns în centrul discuțiilor politice. Protagonistă este Nursema, o musulmană puternică, strălucitoare și devotată, iar milioane de femei se pot identifica ușor cu ea. Familia ei consevatoare a obligat-o să se mărite cu un soț abuziv, care a încercat să o violeze. El a fost violent cu Nursema, pe care aproape a omorât-o.

Serialul a fost amendat și interzis temporar la începutul lunii aprilie de către instituția de supraveghere a presei din Turcia. Decizia a fost revocată săptămâna aceasta. Oficial, autoritățile au declarat că au fost obligate să intervină, pentru că în serial era reprezentată violența asupra femeilor. Însă mulți conservatori cred că, de fapt, Guvernul a fost deranjat de portrerizarea critică a unei familii foarte religioase.

Politico a stat de vorbă cu Aysel (care a cerut ca numele ei de familie să rămână anonim). Femeia se declară o fană a protagonistei serialului, Nursema. Aysel lucrează ca îngrijitoare pentru o familie din Istanbul și spune că a susținut încă de la început partidul lui Erdogan. De data aceasta, însă, alegerile ei se schimbă. „Femeile care s-au acoperit au fost disprețuite și restricționate în această țară. În trecut, nu puteam intra în anumite spații. De aceea i-am votat. Dar mi-am pierdut încrederea în ei”, a spus ea.

Nemulțumirile lui Aysel nu au legătură numai că statutul femeilor în țara sa, ci și cu sistemul social, „bolnav” de nepotism. Cei patru fii ai săi au studii universitare bune, dar le este foarte greu să avanseze în  carieră. „Oriunde aplică, sunt întrebați: „Ai pe cineva în interior?”. Nu avem niciun contact nicăieri. Am crezut că un partid religios va aduce egalitate și corectitudine, dar odată cu trecerea timpului am văzut că nu s-a întâmplat așa ceva”, povestește Aysel.

Femeia spune că ceilalți membri ai familiei îl susțin în constinuare pe Erdogan. În casă sunt certuri serioase cu privire la intenția de vot de duminică. Fiii ei au decis deja să voteze pentru opoziție.

Cât despre telenovela care ține agenda publică, Aysel spune că are multe mesaje ascunse și asta a fost deranjant pentru unele familii conservatoare. „Acești oameni văd libertatea feminină ca o impertinență. Dar o femeie ar trebui să stea pe picioarele ei. Femeile ar trebui să fie puternice ca Nursema. Iubesc femeile puternice din serial. Multe femei o fac”, concluzionează Aysel.

Un articol de Arina Delcea

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite