Vot crucial pentru Statele Unite ale Americii. Alegătorii au decis structura noului Congres

9 noiembrie 2022, 06:22

Sunt în joc teme majore ale societății americane precum avortul, armele de foc, sistemul de sănătate. Nu s-a votat doar pentru Senat și Camera Reprezentanților, ci și pentru alte funcții importante.

După o campanie axată pe problema inflaţiei, J.D. Vance, unul din protejaţii lui Trump, a câştigat mandatul de senator de Ohio, unul din statele importante pentru agricultura şi industria Americii.

Creşterea preţurilor reprezintă un handicap pentru democraţi şi pentru Biden, care ar putea pierde majoritatea atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat.

Fostul preşedinte Trump, care a contribuit fervent la campaniile mai multor candidaţi republicani, speră ca succesul acestora să îi asigure terenul propice pentru a-şi lansa candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024. El a promis că va face ‘un anunţ foarte mare’ în 15 noiembrie. După ce a încheiat turneul electoral luni seara, în Ohio, miliardarul în vârstă de 76 de ani a reapărut marţi cu o scurtă declaraţie televizată, apreciată de AFP ca relativ incoerentă, prin care a salutat victoriile mai multora din candidaţii pe care îi susţinuse.

În total, conform prognozelor presei americane, peste 140 de candidaţi republicani au ieşit victorioşi, însă unii din cei care susţineau diferitele teorii fără probe ale lui Trump au pierdut, cum ar fi Doug Mastriano, care a încercat să obţină postul de guvernator de Pennsylvania. Fostul preşedinte şi mulţi din admiratorii săi încă nu au recunoscut rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, câştigate de Biden. În total, după numărătoarea ziarului Washington Post, au candidat pentru mandate locale sau naţionale aproape 300 de republicani adepţi ai teoriei conspiraţiei, iar unii au ajuns secretari de stat, urmând să conducă operaţiunile electorale la viitoarele alegeri.

Marjorie Taylor Greene, republicană cunoscută pentru exagerări, a fost realeasă în Camera Reprezentanţilor, iar Katie Britt le-a adus republicanilor un mandat de senator pentru statul Alabama.

Democraţii nu au suferit însă înfrângeri pe linie. Ei au obţinut două posturi de guvernator – în statele Maryland şi Massachusetts – ocupate până acum de conservatori. Maura Healey va fi prima lesbiană care conduce un stat american, iar Biden a sunat-o pentru a o felicita imediat după ce s-a aflat rezultatul din Massachusetts.

Partidul preşedintelui în vârstă de 79 de ani a reuşit de asemenea să evite o pierdere grea, păstrându-şi controlul în statul New York, unde republicanii sperau să o răstoarne pe guvernatoarea Kathy Hochul.

În Camera Reprezentanţilor, sondajele anunţă o mare victorie a republicanilor – un scenariu clasic în politica din SUA, observă AFP: de multe ori, în alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial, electoratul sancţionează partidul liderului de la Casa Albă. Nu s-a produs încă ‘mareea roşie’ (culoarea republicanilor) promisă de Trump, numărătoarea voturilor fiind departe de final.

Nu se poate spune deocamdată cine va controla Senatul, unde majoritatea va depinde de rezultatele competiţiilor strânse din state-cheie ca Georgia, Arizona sau Pennsylvania.

Unele rezultate au fost conform aşteptărilor. De exemplu, guvernatorul republican Ron DeSantis a fost reales triumfal în Florida şi este posibil să candideze peste doi ani la preşedinţia Statelor Unite. În discursul său după anunţul victoriei, politicianul în vârstă de 44 de ani a promis că pentru el ‘lupta abia începe’ şi a susţinut că a făcut din statul său, care oscila de multă vreme între stânga şi dreapta, un ‘tărâm al făgăduinţei’ pentru republicani. Aceştia şi-au păstrat în Florida şi mandatul de senator al lui Marco Rubio.

Au fost unele dintre cele mai urmărite alegeri din istoria recentă a Statelor Unite. După o campanie extrem de tensionată care i-a divizat pe americani, mulți analiști erau îngrijorați în legătură cu mobilizarea la vot, mai ales în contextul în care ultimele sondaje arată că majoritatea cetățenilor americani arată că țara e îndreaptă într-o direcție greșită. Aceste îngrijorări nu s-au confirmat, prezența alegătorilor este una dintre cele mai bune la acest tip de alegeri. În unele state oamenii au stat ore bune la coadă ca să voteze ceea cecarată că încrederea americanilor în democrație nu  afost afectată de teoriile conspiraționoste privind fraudarea votului care au circulat în această campanie.

Nu s-a înregistrat incidente serioase, acțiuni de intimidare sau violente. În Arizona însă mașinile de înregistrare a buletinelor de vot au avut dificultăți tehnice, iar procesul de vot a fost întârziat. Republicanii au cerut în fața unui judecător prelungirea timpului de vot cu trei ore, dar solicitarea nu a fost acceptată. Autoritățile statului i-a asigurat pe oameni că toate voturile vor fi înregistrate și luate în calcul.

Rezultatele alegerilor ar putea fi cunoscute în câteva zile.

Chiar dacă fotoliul de preşedinte nu este pus în joc, miza alegerilor este una uriaşă şi cu impact asupra deciziilor care vor fi luate de acum încolo la Casa Albă, iar rezultatele vor stabili peisajul politic al SUA înaintea alegerilor prezidenţiale din 2024.

În peste 160 de ani de când sunt organizate alegerile de la jumătatea mandatului, partidul preşedintelui nu a scăpat niciodată de acest vot cu valoare de sancţiune.

CITEȘTE ȘI: Alegeri în SUA: Democraţii îşi menţin locul de guvernator al statului New York

Primele rezultate ale alegerilor din SUA: Republicanul Ron DeSantis a fost reales în funcția de guvernator al Floridei

Alegeri în SUA: Un senator american în vârsta de 89 de ani a câştigat un al optulea mandat

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă