Alegeri în Spania 2019. Socialiştii câştigă scrutinul parlamentar anticipat

După numărarea a peste 99% din voturi, Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez a câştigat alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică în Spania, obţinând 123 de locuri în Parlament, insuficiente, însă, pentru a avea majoritate, potrivit Euronews.

29 Aprilie 2019, 09:41 (actualizat 29 Aprilie 2019, 10:07) |
Alegeri în Spania

Pedro Sánchez, liderul socialiştilor spanioli (PSOE), partid ce a obţinut cele mai multe voturi în urma scrutinului legislativ de duminică din Spania, a declarat că singurele sale condiţii pentru formarea unei coaliţii de guvernare vor fi respectarea constituţiei şi promovarea justiţiei sociale.

"Am trimis un mesaj clar şi puternic din partea poporului din Spania către Europa şi întreaga lume, că este posibil să înfrângem reacţionarii, autoritarismul şi regresul", a afirmat Sánchez după alegerile din Spania câştigate de socialişti, însă victoria PSOE nu este destul de categorică pentru a pune capăt incertitudinii politice ce afectează scena politică spaniolă de mai mulţi ani, relatează postul BBC News.

Sánchez a convocat alegeri legislative anticipate după ce partidele separatiste catalane şi-au retras sprijinul pentru propunerile sale privind bugetul.

PSOE, care potrivit rezultatelor parţiale a obţinut 123 de mandate în Parlamentul, are nevoie de cel puţin încă 53 de locuri pentru a forma guvernul.

O alianţă cu Ciudadanos (centru-dreapta) ar oferi socialiştilor numărul necesar de mandate, însă liderul acestei formaţiuni, Albert Rivera, a criticat dur colaborarea anterioară a lui Sánchez cu separatiştii catalani.

Pe de altă parte, Pablo Iglesias, liderul Podemos, fostul partener de coaliţie al socialiştilor, a afirmat încă de duminică noapte că o nouă coaliţie de stânga este posibilă.

Însă o nouă coaliţie de stânga ar fi dependentă de partidele separatiste catalane, care sunt considerate drept toxice de formaţiunile de dreapta.

Partidul Popular (centru-dreapta) s-a clasat pe poziţia a doua, cu 65 de locuri, urmat de formaţiunea de dreapta Ciudadanos, care se opune independeţei Cataloniei, cu 57 de locuri.

Pe locul al patrulea se află formaţiunea de stânga Podemos, care ar obţine 35 de locuri în Parlament, urmată de partidul Vox (extremă dreapta) cu 24 de locuri.

Astfel, dat fiind că rezultatele nu permit niciunui partid să formeze singur un guvern, o eventuală alianţă de stânga, formată din Partidul Socialist şi Podemos, ar deţine 158 de locuri, în timp ce o posibilă alianţă de dreapta, formată din Partidul Popular, Ciudadanos şi Vox ar deţine 146 de locuri.

Pe locul al doilea se situează Partidul Popular, cu 65 de locuri, urmat de formaţiunea de dreapta Ciudadanos, care se opune independeţei Cataloniei, cu 57 de locuri.

Pe locul al patrulea se află formaţiunea de extremă stânga Podemos, care ar obţine 35 de locuri în Parlament, urmată de partidul Vox, de extremă dreapta, cu 24 de locuri.

Astfel, pentru a rămâne la putere, Sanchez şi partidul său vor avea nevoie, pe lângă o eventuală alianţă cu Podemos, şi de susţinerea a cel puţin un partid separatist din Catalonia.

Prezenţa la vot a fost una ridicată, aproximativ 75,75% din cetăţenii cu drept de vot exprimându-şi opţiunea.

După aflarea rezultatelor, premierul Pedro Sanchez a ţinut un discurs în faţa susţinătorilor săi: „Partidul Socialist a câştigat alegerile, iar cu această ocazie, viitorul a câştigat, iar trecutul a pierdut”, a declarat Sanchez, citat de Financial Times.

 

sursa

mediafax.ro

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 12°C
IASI 12°C 9°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 15°C 12°C
CRAIOVA 16°C 16°C
BRASOV 10°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI