CORESPONDENȚĂ DE LA MOSCOVA

Alegeri în Rusia. Prezența scăzută la urne ajută puterea de la Kremlin

În Rusia se numără voturile după alegerile organizate duminică în mai multe regiuni. A fost un scrutin în care s-au ales guvernatori, deputați în legislativele locale și reprezentanți în consiliile raionale. Previzibil, rezultatele sunt în favoarea Kremlinului, dar prezenţa la urne e extrem de scăzută şi folosită ca stratagemă politică. O corespondență de la Moscova, de Liviu Iurea.

11 Septembrie 2017, 09:18 (actualizat 11 Septembrie 2017, 09:48) |

Cum era de așteptat, candidații din partea partidului pro-Kremlin "Rusia Unită" au câștigat în majoritatea regiunilor. În următorul mandat, guvernatorii și reprezentanții din consiliile locale - loiali puterii, vor avea drept principală misiune pregătirea și asigurarea unui scor confortabil la scrutinul prezidențial de anul viitor, unde potrivit scenariului făcut de Kremlin, Vladimir Putin trebuie să câștige detașat.

Au fost însă și surprize - mai ales la Moscova. În câteva circumscripții raionale, deputați în consiliile municipale au fost aleși candidați ai opoziției. Este de fapt rezultatul mișcărilor de protest din primăvară, când zeci de mii de moscoviți au ieșit în stradă, nemulțumiți de politicile Kremlinului.

Rezultatul putea fi catastrofal pentru putere, însă guvernații au recurs la o stratagemă. Nu prea s-a făcut publicitate pentru aceste alegeri tocmai pentru a nu mobiliza electoratul, care și așa iritat ar fi votat altfel. Așa se explică prezența scăzută la urne.

Pe toată Rusia încă nu s-a dat o cifră exactă, însă la Moscova doar 15% din cetățeni au votat. De fapt au venit la urne doar cei care aveau interes. În multe regiuni candidații opoziției au fost scoși din cursa electorală sau au fost împiedicați să își facă publicitate.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI